2024. április 19., péntek

Tiltott mérget koboztak el a vásárban

A 15 liter Furadan 10 000 ember megöléséhez elegendő

A belügyi szervek hathatós intézkedésének köszönhetően vasárnap a nagy tömegeket vonzó zentai kirakodóvásárban 15 liter Furadan néven ismert, már négy éve betiltott mérget koboztak el egy feltehetően szabadkai vagy Szabadka környéki férfitól. Az illető egy szabadkai rendszámtáblás gépkocsi mellett felállított asztalon öt- és egyliteres kiszerelésben 4000 dinárért kínálta az egykor növényvédő szerként széles körben használt Furadan literjét.

A Furadan egyik áldozata ez a daru a sok közül

A Furadan egyik áldozata ez a daru a sok közül

A természet- és madárvédő civil szervezetek aktivistái már több alkalommal felhívták a zentai vásárt üzemeltető kommunális vállalat és a felügyelőségek figyelmét a rendkívül erős halálos méreg nyílt színi árusítására, de mindeddig nem történtek lépések az illegális méregárusok ellen.

A Furadant megvételre kínáló személy autójában összesen 15 liter Furadant találtak három egyenként ötliteres műanyag kannában. A gyilkos mérget elkobozták, és eljárást indítottak a tiltott szert forgalmazó személy ellen. A karbofurán első kategóriás, rendkívül mérgező vegyületet tartalmazó Furadan az emberre és az összes melegvérű és nem melegvérű állatra már nagyon kis koncentrációban is halálos. A vásárban elkobzott 15 liter méreggel akár 10 000 embert is meg lehetne mérgezni.

Az elmúlt néhány évben, amióta be van tiltva Szerbiában is a Furadan mezőgazdasági és minden egyéb felhasználási módja, közel félszáz nagy testű ragadozó madár pusztult el éppen ettől a méregtől, illetve ennyiről tudunk. Felelőtlen személyek, különösen Szilágyi határában, dúvadirtás címén mérgezett húst, állati belsőségeket helyeztek ki a természetben, amit azután elsőként a fokozottan védett ragadozó madarak találnak meg, és mérgeződnek meg.

A másodlagos mérgezés is halálos a madarakra, már attól is elpusztulnak, ha Furadantól elhullott sakál, róka, kutya vagy más állat teteméből fogyasztanak. Emlékezetes tömeges madármérgezés történt négy éve Csóka határában, amikor 19 daru pusztult el tízszeresen túladagolt Furadannal csávázott kelő kukoricától. Az eset bíróságra került, de négy év után sem született ítélet a nagykikindai alapfokú bíróságon.

Reméljük, hogy a vasárnapi zentai vásárban történt hatósági fellépés után visszaszorul a gyilkos vegyszer, a Furadan illegális forgalmazása. A vegyszerek veszélyére mezőgazdasági szaktanácsadó szolgálatok rendszeresen felhívják a gazdák figyelmét, ennek ellenére még mindig sokan vannak azok, akik odahaza Furadant tárolnak, esetleg használnak vetőmagcsávázásra. Szükség lenne a fel nem használt mérgek, így a Furadan szervezett begyűjtésére és ellenőrzött megsemmisítésére, hogy csökkenteni lehessen a mérgezések lehetőségét.