2024. április 25., csütörtök

Híd a Drinán

Ma, 19.30-kor a Híd a Drinán darabot 44. alkalommal láthatják a nézők a Szerb Nemzeti Színház társulatának előadásában a Pera Dobrinović színpadán. A Nobel-díjas Ivo Andrić regénye motívumai alapján Kokan Mladenović rendezte, adaptálta előadás a múlt idényben a Szerb Nemzeti Színház legnézettebb előadása volt.

A bemutatót 2016. március 17-ére időzítették, mert abban az esztendőben kerek 55 év telt el azóta, amióta Ivo Andrićot, a Híd a Drinán regény szerzőjét írói Nobel-díjjal tüntették ki. A kritikusok és a közönség kiváló előadásnak tartja ezt az aktuális darabot, amelynek művészei a bemutató óta számos elismerést kaptak. A zene Irena Popović, a díszletterv Marija Kalabić, a jelmeztervezés Tatjana Radišić, a dramaturgia Svetislav Jovanov, a koreográfia pedig Andreja Kulešević munkája.

Változnak az idők, 1571-től (amikor Mehmed Sokolović pasa belefogott a visegrádi híd építtetésébe) 1577-ig (amikor befejezte) egészen a kilencvenes évekbeli délszláv háborúkig a mi vidékeinken. A két és fél órás előadás alatt a történelmi események forgatagában a török uralomtól, az Osztrák–Magyar Monarchián, az első és második világháborún keresztül egészen Jugoszlávia véres száthullásáig félelmetesen közös a nevező: nem a nagyhatalmak érdeke és a kegyetlenség, amellyel ezt véghez viszik, hanem elsősorban az ember hajlandósága arra, hogy a legkegyetlenebb módon megsemmisítse a mellette élő embert, akit gyűlöl, illetve hogy bálványozza azokat, akik „fölötte” vannak. Olyan időket alakítottak ki az emberek, amelyben „az értelem elhallgat, a bolond megszólal, a fukar pedig meggazdagodik”.

Remek színművészek alakítják a szerepeket: Jelena Antonijević, Strahinja Bojović, Danica Grubački, Gordana Đurđević Dimić, Grigorije Jakišić, Dušan Jakišić, Milan Kovačević, Jugoslav Krajnov, Tijana Maksimović, Marija Medenica, Sanja Mikitišin, Višnja Obradović, Igor Pavlović, Aleksandra Pleskonjić, Nina Rukavina, Marko Savić, Olivera Stamenković, Miroslav Fabri, Milovan Filipović és Radoje Čupić, valamint a gyerekek: Aleksa Gulan, Relja Tomović és Mihajlo Bugarski, továbbá a zenészek: Bakos Árpád és Balša Pešikan.