2024. április 19., péntek

Szélmalomharc a Krivajáért

A nagyvállalatok folytatják a korlátlan szennyezést – Kishegyes község önkormányzata feljelentést tett
Nem csak színe, szaga is van a folyó vizének (Lakatos János felvétele)

Nem csak színe, szaga is van a folyó vizének (Lakatos János felvétele)

Mint az elmúlt években, az idén tavasszal is befehéredett a Krivaja. Sajnos nem egy csodás természeti jelenségről van szó, hanem tudatos és nagymértékű szennyezésről.

A Topolya melletti húsipari létesítmények iszonyatos mennyiségű, állati eredetű hulladékot eresztenek a folyóba. Ennek a világos elszíneződés csak az egyik velejárója. A hulladék bomlása orrfacsaró bűzzel jár, és kivonja az oxigént a vízből, ennek következményeként minden élet kipusztul a folyóból. A szennyezés az idén is megkezdődött, amire azonnal reagált Kishegyes község önkormányzata.

Kishegyes község polgárai az idén is arra lettek figyelmesek, hogy a Krivaja folyónk bűzlik, és ismét világos lett a színe. Ennek az az oka, hogy Topolya község irányából ismét elért bennünket egy szennyvízhullám. A kishegyesi önkormányzat ennek kapcsán két alkalommal is feljelentést tett a tartományi környezetvédelmi felügyelőnél, de a feljelentésekre idáig sem írásos, sem szóbeli válasz nem érkezett. Megjegyzem, hogy februárban is történt ilyen nagymértékű szennyezés, akkor is megtettük, amit bírtunk. Az akkori reagálásunkra most érkezett válasz, ebben az áll, hogy feljelentésünket továbbították a felsőbb szervekhez. Ez egy szűkszavú és semmitmondó válasz a tartományi felügyelőtől. Sajnos már évek óta szélmalomharcot vívunk a Krivaja folyóért. Nem tudom, hogy meddig lehet ezt épp ésszel bírni, látva a polgárok felháborodását – nyilatkozta lapunknak Szűgyi István, a kishegyesi községi képviselő-testület elnöke.

Az elnök arról is beszámolt, hogy a meleg idő beköszöntével a bűz nemcsak a Krivaja partján élőket érinti, hanem az egész faluban terjed. Az önkormányzat mindent megtesz ennek megakadályozása érdekében, de lehetőségei korlátozva vannak. Bízunk abban, hogy valaki meghallja Kishegyes község kiáltásait, és tesz valamit ez ügyben – fogalmazott Szűgyi.

Az önkormányzat mellett a község polgárai is megpróbálnak tenni a Krivaja szennyezése ellen. Legutóbb a Vajdaság Vizei Közvállalathoz fordultak, amelynek illetékességei közé elméletileg a vizek tisztasága is tartozik. A polgárok levelére az a válasz érkezett, hogy ismert előttük a helyzet. Néhány alkalommal feljelentést tettek az illetékes szerveknél, mert nekik nincs felhatalmazásuk büntetés kirovására. A levélben hangsúlyozták, hogy nincsenek megelégedve azokkal az erőfeszítésekkel, amiket egy víztisztító terveinek elkészítésébe fektetnek, valamint azoknak az igazságügyi szerveknek a munkájával sem elégedettek, amelyeknek meg kellene büntetni a szennyezőket. A közvállalat szakembereinek véleménye szerint az egyetlen megoldás egy ipari víztisztító beüzemelése.

Mindezek tükrében megállapítható, hogy a probléma és a megoldás is ismert, de sajnos nagyon úgy tűnik, hogy amíg az EU nem vág hozzá pár millió eurót a felelőtlen magáncégekhez víztisztítóra, addig a bajsai és a kishegyesi polgárok szagolhatják a Krivajában hömpölygő mocskot.