2024. április 18., csütörtök

Konzuli nap volt Nagybecskereken

Mintegy százan nyújtották be visszahonosítási kérelmüket kedden Nagybecskereken a Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának kihelyezett napján, melyet a helybeli Petőfi MME székházában tartottak meg.

Őszre újabb kihelyezett konzuli nap lesz Nagybecskereken (Fotó: Kecskés István)

Őszre újabb kihelyezett konzuli nap lesz Nagybecskereken (Fotó: Kecskés István)

Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa 25. alkalommal tartott kihelyezett konzuli napot, és a vidék magyarsága ezúttal is élt a lehetőséggel, hogy a lakóhelyükhöz közelebb eső helyen kérelmezzék a magyar állampolgárságot.
– Nemcsak helybeli, hanem környékbeli kérelmezők is érkeztek. Tordáról, Ittabéről, Écskáról is vannak. Továbbra is mutatkozik érdeklődés, és azt szeretném mondani az ügyfeleknek, hogy már holnap jelentkezhetnek, hogy az októberi konzuli napra átnézzük a kérelmeket, szükség esetén segítsünk a kitöltésben – mondja Gabona Ferenc, a CMH nagybecskereki irodájának a vezetője.
A magyar állampolgárság kérvényezése mindenképpen személyes indíttatású, de a legtöbb kérvényezőt elsősorban a magyarsághoz való tartozás fontossága ösztökéli.
– A magyar állampolgárságot először is azért szeretnénk megkapni, mert magyaroknak érezzük magunkat. Tehát fontos nekünk az, hogy elismerjék papíron is: igenis magyarok vagyunk – hallottuk Asztalos Nagy Dórától.
Míg a fiatalokat elsősorban a külföldön való tanulás vagy munkavállalás érdekli, addig az idősebbek esetében nem ez a fő szempont. Asztalos Anasztázia például Angliába szeretne menni.
– Elgondolkoztam már többször azon, hogy valahogy csak be kellene kapcsolódni ebbe a körbe. Hogy jobban érezzem azt, hogy a magyarsághoz tartozok. Habár mindig is magyarnak tartottam magam. És mondhatom, hogy a családban én maradtam a legutoljára. Mindig el voltam foglalva, mikor kérvényezték az állampolgárságot. Most már nyugdíjas vagyok, és van időm. Valójában én nem valamiféle ellenszolgáltatást várok, hanem csak úgy érzem, hogy még ez az egy lépés szükséges volt, hogy továbbra is úgy érezzem magam, ahogy idáig – mondja a muzslyai Palatinus András.
Az egyszerűsített honosítási eljárás iránt az érdeklődés továbbra is töretlen, és a kihelyezett konzuli napok gyakorlata folytatódik.
– A mai nagybecskereki kihelyezett konzuli napon körülbelül száz kérelmet fogunk átvenni. Hála istennek, a kérelmek száma nem csökkent. A száz egy határérték, mi a mai napon ennyit tudunk átvenni, hiszen négy ügyintéző kollégám fogadja folyamatosan a kérelmeket. Nagy hangsúlyt helyezünk a nyelvi ellenőrzésre, illetve arra, hogy magyar felmenői legyenek a kérelmezőnek – nyilatkozta Sarlay Péter konzul.
Nagybecskereken az idén még legalább egy kihelyezett konzuli napot szerveznek.