2024. április 24., szerda

A jövő, ami rajtunk múlik

Anyák napi istentisztelet, Pacsér újratelepítésére emlékezve

A távoli 1786 áprilisában keltek útra azok a kisújszállási családok, akik Pacséron leltek új otthonra, és a leszármazottaik ma is meghatározzák a falu arculatát. Az eseményre emlékezve zajlott a vasárnapi istentisztelet kisújszállási vendégek részvételével a pacséri református templomban, aminek keretében a gyülekezet által fenntartott Csemete Játszóház ovisai, és a falu általános iskolás hittanosai köszöntötték az édesanyákat, illetve megkoszorúzták a 232 évvel ezelőtt zajlott kirajzás emlékére emelt kopjafát.

Az ünneplő gyülekezet megkoszorúzta a templomkertben felállított kopjafát (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

Az ünneplő gyülekezet megkoszorúzta a templomkertben felállított kopjafát (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

Az eseményen – immár harmadik alkalommal – igét hirdetett Szilágyi Gábor Miklós kisújszállási lelkipásztor, aki Máté evangéliumából vett példázatból kiindulva rámutatott, hogy a jövőnket Isten áldását kérve a gyermek és a család jelenti. Az egészséges család pedig nem csupán a szülő-gyermek kapcsolatból áll, hanem aktívan ki kell belőle venniük a részüket a nagyszülőknek és a távolabbi rokonoknak is.

- Ha sötét fellegek gyülekeznek felettünk, nem a kétségbeesésbe kell beletemetkezni, vagy elmenekülni, hanem cselekedni, és a kiutat keresni a bajból! Ha hiszek Istenben, akkor tudom, hogy nincs lehetetlen. Ha én is akarom, és teszek érte, akkor a közösségemnek van jövője! Be kell mindenkinek látnia, hogy most, itt rajtunk múlik a jövő – hangzott el a prédikációban.

Csányi Erzsébet helybeli református lelkésznő üdvözlő szavai után Tatár Zoltán, Kisújszállás alpolgármestere tolmácsolta Kecze István polgármester köszöntőjét, majd megható szavakkal emlékezett a 232 évvel ezelőtt Pacsérra költöző kisújszállásiak az utókor számára fennmaradt búcsúztató ünnepségére, és a kirajzásban részt vevők Bácskába tartó küzdelmes útjára és az azt követő számtalan megpróbáltatásukra. Szavai szerint becsülettel és szorgalommal alapozták meg a mai falu jelenét.

- Őseink helytállásából példát véve kell keresnünk a közös jövőt továbbra is, hogy a múltunkból kiindulva támogathassuk egymást ebben a jelenlegi „értékcsorbult” világban. Gyülekezeteink kapcsolattartásától gyermekeink bevonásával az iskolák együttműködésén keresztül a civil szervezeteink közreműködéséig fontos, hogy továbbra is megmaradjon településeink között ez a tiszta kapocs – zárta gondolatait a kisújszállási alpolgármester.

Pacsér nevében a helyi közösség tanácselnöke, Szabolcski Szabolcs mondott beszédet.

- Hálásak vagyunk a kisújszállásiaknak, hogy ilyen hosszú idő távlatából is a szívükön viselik kis közösségünk sorsát, és hogy rendszeresen ellátogatnak hozzánk. Sokat jelentett nekünk ez a múltban is, és a jelenlegi időkben is támasz –  emelte ki a pacséri tanácselnök.

Az ünnepi istentiszteleten köszöntőt mondott még Tóth József, a Móricz Zsigmond Református Gimnázium és Kollégium, Szakgimnázium és Általános Iskola főigazgatója, illetve jelen voltak az Arany János Általános Iskola tanárai és diákjai is. A kisújszállási diákok éneke, és Papp Emma szavalata után, a pacséri iskola tanárai, és a helyi lelkésznő közreműködésével egyházi dalok hangzottak el, majd a Pacséri Művelődési Egyesület zenés-énekes szolgálata következett. Az ünnepi istentiszteleten jelen volt Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Fremond Árpád köztársasági képviselő, Nagy Ottó, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság igazgató-helyettese, valamint Szombathy Zoltán, a pacséri helyi közösség tanácselnök-helyettese. Az ünneplő gyülekezet megkoszorúzta a templomkertben a 232 évvel ezelőtti kirajzásnak emléket állító kopjafát.