2024. április 25., csütörtök

Női témák a cannes-i fesztiválon

A kortárs társadalmi problémákra, mindenekelőtt a nők helyzetére koncentrálva a korábbiaknál politikusabbnak ígérkezik a ma kezdődő 71. cannes-i filmfesztivál, amelyre nagy számban kaptak meghívást újoncnak számító rendezők. A Kritikusok hete elnevezésű párhuzamos szekcióban mutatják be Szilágyi Zsófia első játékfilmjét, az Egy nap című alkotást.
Az Arany Pálmáért 21 alkotás versenyez, köztük az ötven évvel ezelőtt, 1968 májusában a párizsi diáklázadások miatt a fesztivál megszakítását szorgalmazó Jean-Luc Godard legújabb filmesszéje, a Le livre d’image (Képeskönyv). A 87 éves francia–svájci rendező mellett – aki hetedik alkalommal szerepel a versenyprogramban – 27 év után tér vissza Cannes-ba az amerikai Spike Lee. A formailag teljes megújulást ígérő BlacKkKlansman a Ku-Klux-Klan soraiba beépülő fekete rendőr története, a főszerepben John David Washingtonnal és Adam Driverrel. Az Egyesült Államokból még a függetlennek számító Robert David Mitchell kapott meghívást Under the Silver Lake című thrillerével.
A 21 versenyfilm alkotói közül tízen először kaptak meghívást a hivatalos programba, köztük nagy számban ázsiai és közel-keleti rendezők. Japánból Hamagucsi Rjuszuke (Aszako), Libanonból Nadine Labaki kapott meghívást Capharnaüm című filmjével, amely a Bejrútban élő utcagyerekekről és migránsokról szó. A 32 éves egyiptomi–osztrák Abu Bakr Shawky egy leprásról készítette első filmjét.
A francia Eva Husson második játékfilmje, a Les Filles du soleil (A nap lányai) az iszlamisták ellen harcoló kurd női harcosokról szól, a szintén francia Yann Gonzalez Un couteau dans le coeur (Kés a szívben) című alkotásának főszerepét pedig Vanessa Paradis alakítja.
A kazah Szergej Dvorcevoj (Ayka) is először versenyezhet az Arany Pálmáért, miután 2008-ban Tulpan című vígjátékával a mustra második legfontosabb válogatásában, az Un Certain Regard (Egy bizonyos nézőpont) című programban elnyerte a fődíjat.
Kelet-Európából a 2015-ben a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában Oscar-díjat elnyerő Ida című lengyel film rendezőjének, Paweł Pawlikowskinak új alkotása (Zimna Wojna) versenyezhet az Arany Pálmáért.
A fesztiválon kampányt is indítanak a szexuális zaklatások ellen, röplapokon hívják fel a résztvevők figyelmét arra, hogy viselkedjenek megfelelően, és egy ingyenesen hívható segélyvonalat is létrehoznak az esetleges áldozatok és szemtanúk számára, hogy jelenthessék az eseteket.
A nők helyzetével foglalkozik a magyar versenyfilm is, Szilágyi Zsófia első játékfilmje, amelyet szerdán mutatnak be a Kritikusok hete elnevezésű párhuzamos szekcióban. Az Egy nap című alkotás a fesztivál valamennyi szekciójában bemutatásra kerülő legjobb első filmet illető Arany Kamera díjért is versenyez, amelynek díjkiosztója május 19-én lesz a zárógálán.
A filmalap Inkubátor Programjában 62 millió forintos támogatással készült film főhőse egy háromgyerekes anya, akit Szamosi Zsófia alakít. A cselekmény nagy része a hétköznapok rutinjára épül, a háttérben egy házasság válsága húzódik. Szilágyi Zsófia filmjét, amely a tervek szerint ősszel lesz látható a magyarországi mozikban, a Partnersfilm gyártotta Kenesei Edina és Pataki Ági vezetésével, az operatőr Domokos Balázs, a vágó Szórád Máté volt.