2024. április 24., szerda

Szembenézni a kihívásokkal

Az EU számos esetben bizonyította a történelem során, hogy meg tudja oldani belső gondjait – Pozitív a Szerbiáról szóló jelentés

Az Európai Unió újvidéki információs irodájának, az EU Info Pointnak a szervezésében tekintették át a Tartományi Képviselőházban megtartott mai tanácskozáson az Európai Bizottságnak Szerbia uniós közeledésével kapcsolatos éves, a 2016 októbere és 2018 februárja közötti időszakra vonatkozó jelentését. Fontos, hogy a jelentés meglehetősen pozitív, megerősítette az országot az európai felzárkózás útján – jelentette ki az eseményen Nebojša Drakulić tartományi régióközi, együttműködési és helyi önkormányzati segédtitkár.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

– Haladásról számol be a jelentés, nem állapít meg sem visszafejlődést, sem megtorpanást. A jövőben a közigazgatásnak, a szervezett bűnözés felszámolásának még több figyelmet kell szentelnünk, ezzel ugyanis könnyebbé válik majd az integrációs folyamat – állapította meg a segédtitkár.

Mint mondta, Vajdaságnak hangsúlyos szerep jut a régiók közötti együttműködések terén.

Radica Nusdorfer, az EU szerbiai küldöttségének integrációs ügyekkel megbízott felelőse közölte, fontosnak tartják, hogy Belgrád mellett más városokban is ismertessék az Európai Bizottság véleményét, ezért Újvidék után Ništ is felkeresik. Úgy értékelte, a gazdaságot illetően nagy előrelépéseket tett Szerbia, az igazságügyi rendszer és a sajtó szabadsága terén, továbbá a bűnözés és korrupció leküzdése terén azonban még bőven akad tennivaló. Újságírói kérdésre a küldöttség tagja elmondta, az Unió ma valóban számos kihívással néz szembe, de a történelem már többször bizonyította, hogy sikerül a nehézségeken túllépni, ezért maga is derűlátó. Az EU ma sokkal szorosabb egységnek számít, mint évtizedekkel ezelőtt, s erről tanúskodik a belső piac, a schengeni zóna, a közös monetáris politika is – értékelte.

Az edukáció fontos tényezőnek számít a felkészülés során – jelentette ki Snežana Sedlar, a Tartományi Képviselőház alelnöke. Úgy fogalmazott, tudnunk kell, hova tartunk, és azt is, hogy miért tartunk abba az irányba. Véleménye szerint az uniós csatlakozás mellett a legfontosabb érvek a jogállamiság és az életszínvonal növelése.