2024. április 25., csütörtök

Vučić hálás Putyin tiszteletéért

A szerb államfő több témáról is tárgyalni kíván orosz kollégájával

Elsősorban a koszovói kérdésről, a megoldási lehetőségek átgondolásáról, valamint a Szerbia és az Oroszország közötti gazdasági, illetve katonai együttműködésről lesz szó az Aleksandar Vučić szerb és a Vlagyimir Putyin orosz államfő közötti találkozón, amelyre várhatóan az esti órákban kerül sor. Vučić, aki tegnap még Törökországban vendégeskedett, Ankarából egyenesen Moszkvába utazott.

Mint azt a szerbiai sajtónak nyilatkozva a szerb államfő kifejtette, kéréssel érkezett Putyinhoz. Arra fogja kérni az orosz államfőt, hogy a jövőben mélyebben foglalkozzanak a koszovói kérdéssel. Ha arra kerül a sor, hogy a témával kapcsolatban a világ nagyhatalmai közül többen is saját megoldási javaslattal állnak elő, Oroszországnak is rendelkeznie kell(ene) saját javaslatával, érvelt a szerb államfő. Koszovó és Szerbia területi integritásának témája mellett a szerb államfő – mint arra rámutatott – a Szerbia és az Oroszország közötti gazdasági és katonai együttműködésről is tárgyalni kíván. A katonai felszerelés mindig fontos téma a Putyinnal folytatott beszélgetések során, ezúttal a MiG-ekért mond majd köszönetet, tette hozzá a szerb államfő.

Habár Vlagyimir Putyin tegnap megtartott elnöki beavatására Aleksandar Vučić nem kapott meghívást, a szerb államfő megtiszteltetésként éli meg, hogy az orosz államfő beavatását követően ő lehet az első külföldi állami tisztségviselő, aki tárgyalhat Putyinnal. Szerinte ez a bizonyítéka annak, hogy Putyin tisztelettel adózik Szerbiának.

Vučić holnap jelen lesz a fasizmus feletti győzelem alkalmából szervezett, a Halhatatlan ezred elnevezésű katonai felvonuláson Moszkvában.