2024. március 28., csütörtök

A rendőrből lett pecsétmetsző

Napjainkban lézeres gravírozógéppel készülnek a pecsétek

Zdravko Milunović egyike azoknak, akik a városban pecsétmetszéssel foglalkoznak, de nem volt ez mindig így. Egy ideig rendőrként kereste a kenyerét, majd szögre akasztotta az egyenruhát, és 2003-ban Konj néven fénymásolót nyitott a közgazdasági középiskola közelében. A kis vállalkozás 2006 óta foglalkozik pecsétmetszéssel.

Beszélgetés közben Zdravko Milunović fénymásolójában (Fotó: Gergely Árpád)

Beszélgetés közben Zdravko Milunović fénymásolójában (Fotó: Gergely Árpád)

– Régen a pecsétmetszés különálló mesterség volt, manapság kevesen vannak, akik kizárólag pecsétmetszéssel foglalkoznak. Leggyakrabban azok a vállalkozók, akik nyomtatással, fénymásolással és gravírozással foglalkoznak, elvállalják a pecsétek készítését is, mert ők rendelkeznek olyan gravírozógépekkel, amelyek ehhez a munkához szükségesek – mondta a rendőrből lett pecsétmetsző, és hozzátette, hogy a beszállítói ajánlották, hogy a nyomtatás és a fénymásolás mellett készítsen pecséteket is.

Az elkészült pecsétek várják a tulajdonosukat (Fotó: Gergely Árpád)

Az elkészült pecsétek várják a tulajdonosukat (Fotó: Gergely Árpád)

Ezt a szolgáltatást leginkább vállalatok, egyházi és civil szervezetek keresik. Gyakori ügyfelek még a lakóközösségek, ugyanis a lakóépületek kötelesek lakóközösségként regisztrálni, és saját folyószámlával és pecséttel kell, hogy rendelkezzenek. A fénymásolóban aláírással ellátott pecsétet is készítenek. Ez a fajta pecsét a papírmunkát könnyíti meg a vállalkozók számára. Ha egyszerre sok dokumentumot kell aláírni, akkor csak ráütik a pecsétet és nem kell mindegyiket külön, kézzel aláírni. A vállalat egyedül állami, hivatali pecsétek készítését nem vállalja, mert, ahhoz külön engedély kell, amit pályázaton keresztül lehet megkapni. Egy egyszerűbb vállalati pecsét ára 1700 és 2000 dinár között mozog, de a nagyobb és díszesebb pecsétek ára lehet akár 4000 dinár is.

Ebből a gumiból metszi ki a gravírozógép a pecsétet (Fotó: Gergely Árpád)

Ebből a gumiból metszi ki a gravírozógép a pecsétet (Fotó: Gergely Árpád)

Pecsétet sokan rendelnek, de a forgalom igen változó.

– Fogalmam sincs, mitől függ a forgalom. Van, hogy öt napig senki nem rendel tőlünk pecsétet, aztán előfordul, hogy egy nap alatt tízet is el kell készíteni – mondta Zdravko Milunović a forgalom kapcsán, és azt is megemlítette, hogy sok magyarországi vállalat fordul hozzá megrendeléssel:

– Ők főként idevalósi vállalkozók, akik Magyarországon nyitottak céget. Azért készíttetik velünk a pecsétjeiket, mert nálunk sokkal olcsóbb, mint Magyarországon. Úgy hallottam, hogy ott ötven eurót is elkérnek egy pecsét elkészítéséért.

Egy pecsét mindössze harminc perc alatt elkészül, persze, ha nagy a forgalom, akkor a munka több időt vesz igénybe.

A lézeres gravírozógép, amely a pecséteket készíti (Fotó: Gergely Árpád)

A lézeres gravírozógép, amely a pecséteket készíti (Fotó: Gergely Árpád)

– Ha valaki egy pecsétet akar megrendelni tőlünk, és egy vállalat számára készül, akkor köteles elhozni a gazdasági nyilvántartás által kiadott határozatot, amelyet a vállalat akkor kap, amikor nyilvántartásba veszik. Ezen a dokumentumon nagy nyomtatott betűvel szerepel a cég neve és azok az adatok, amelyek rákerülnek a pecsétre. Ezt a dokumentumot lefénymásoljuk és ez alapján dolgozunk. Ha az ügyfél szeretné, hogy a vállalat logója is rákerüljön a pecsétre, akkor a logót elektronikus formában kell, hogy elhozza nekünk. Ez után számítógépes grafikai programban elkészítjük a pecsét képét. Ezt a képet fogja a lézeres gravírozógép gumiból kimetszeni. A gumit aztán ráragasztjuk a pecsétnyomóra, és ezzel kész is egy pecsét – vázolta a munkafolyamatot Zdravko Milunović.

Zdravko Milunović (Fotó: Gergely Árpád)

Zdravko Milunović (Fotó: Gergely Árpád)

A beszélgetés során megkértük a pecsétmetszőt, hogy osszon meg velünk egy érdekes történetet, amellyel a munkája során találkozott:

– Ez nem olyan izgalmas munka, így nem sok érdekes esetünk volt. Mondjuk voltak középiskolás diákok és egyetemi hallgatók, akik az oktatási intézményük pecsétjének másolatát akarták elkészíttetni velünk, hogy hitelesítsék a leckekönyvüket – osztotta meg élményét nevetve Zdravko Milunović.