2024. április 18., csütörtök

Mátyás király és a Táncház napja jegyében

Adán koncertek, táncházak, kézműves-foglalkozások és nagyszabású gálaműsor várta a XVI. Tavaszi Vadvirág Fesztivál látogatóit

A Vadvirág Hagyományápoló Kör pénteken és szombaton tizenhatodik alkalommal tartotta meg Adán a Tavaszi Vadvirág Fesztivált, amely a Mátyás-emlékév jegyében, illetve a VII. Táncház napja rendezvénysorozat keretében zajlott. Varga Lívia, a Vadvirág HK elnöke és a rendezvény szervezője elmondta, hogy már a múlt évben eltervezték, hogy ezúttal kétnaposra bővítik a fesztivált:

Török Tilla és a Szelindek Régi-világzene Forgatag (Csincsik Zsolt felvétele)

Török Tilla és a Szelindek Régi-világzene Forgatag (Csincsik Zsolt felvétele)

– A szerencsés véletlen úgy hozta, hogy a Hagyományok Háza május 5-re hirdette meg a Táncház napját, ami egybeesett a fesztivállal, így csatlakoztunk a rendezvénysorozathoz. Az év elején a magyar kormány Mátyás-évet hirdetett, ezért több rendezvényünkkel megemlékezünk az igazságos nagy királyról, köztük ezzel is – magyarázta Varga Lívia. – A Vadvirág-fesztivál nem versenyjellegű, ezen a rendezvényen bemutatkozunk egymásnak, mert szeretjük látni, hogy ki hogyan fejlődik és miben jó, mit mutatott fel az elmúlt egy év alatt. Ezenkívül fontos a találkozás és a barátok. Azok a néptáncosok és a népzenészek, akik már összebarátkoztak, itt évről évre jó barátként üdvözlik egymást. Emellett a gyerekeknek ilyenkor van alkalmuk élő népzenére táncolni. Ezt is nagyon fontosnak tartjuk, mert a táncház lényege, hogy élő népzenére táncolhatnak, és itt mindenki táncolhat. Azzal, hogy van vezető, aki a táncokat mutatja és lehet tanulni, akik meg tudják, azok pedig önfeledten táncolhatnak – közölte a Vadvirág HK elnöke.

A kiváló hangulatú és látványos programokat felvonultató fesztivált péntek este Török Tilla adai származású népdalénekes, népzenész és a Szelindek Régi-világzene Forgatag közös koncertje nyitotta meg nagy sikerrel a Vadvirág-székházban. A korabeli hangszereken reneszánsz muzsikát megszólaltató koncertet reneszánsz táncház követte. A szombat délelőtti utcai felvonulás szintén a reneszánsz kort idézte meg a korabeli ruházatba öltözött táncosoknak és a dobos kikiáltónak köszönhetően, akiket a népviseletbe öltözött adai, debreceni és magyarkanizsai néptáncosok és népzenészek kísértek.

Énekes-táncos forgatag az adai piactéren (Csincsik Zsolt felvétele)

Énekes-táncos forgatag az adai piactéren (Csincsik Zsolt felvétele)

A felvonulók énekes-táncos körutat tettek Adán, ahol a piactéren és a központban rövid alkalmi műsort is adtak. A délután folyamán a szabadkai Juhász-zenekar koncertezett és a Vadvirág-székházban tartott táncházat a gyerekeknek, akiknek ezután az adai színházterem előcsarnokában kézműves-foglalkozásokat is szerveztek. A fesztivál szombat este Adán, a színházteremben nagyszabású gálaműsorral zárult, amelyen látványos és kiváló hangulatú produkciókat mutattak be a közönségnek az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör tagjai, valamint debreceni, péterrévei, óbecsei és magyarkanizsai vendégeik.

A gálaműsoron fellépett a debreceni Főnix Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttes Csicsergő csoportja, a péterrévei Tisza Mente Közművelődési és Népművészeti Egyesület Csicsergő csoportja, a magyarkanizsai Tisza Néptáncegyesület Turbolya csoportja és a Becsei vonós banda. A Vadvirág Hagyományápoló Körből a gálaműsoron bemutatkozott az óvodáscsoport, az asszonykórus, Klíma Döníz, Bognár Odett és Apró Boglárka népdalénekes, a Bársonyvirág leánykórus, a Bojtocska és a Bíborka furulyacsoport, a legifjabb tamburások, valamint a Bodros és Pergető tamburazenekar, illetve a Füzike és a Csillagvirág táncegyüttes. A gálaműsort hajnalig tartó táncház követte a Vadvirág-székházban, ahol Polyák Dániel és barátai muzsikáltak.