2024. április 23., kedd

Az óbecseiek és a kishegyesiek jutottak tovább

Megtartották a Corvin Mátyás Tanulmányi- és Rajzverseny vajdasági elődöntőjét

Az óbecsei Zdravko Gložanski és a kishegyesi Ady Endre Általános Iskola csapata bizonyult a bácsfeketehegyi megmérettetésen a legjobbnak, így ők képviselhetik majd a Délvidéket a budapesti döntőben. Az elődöntőnek számító bácsfeketehegyi megmérettetésen 10 település 14 iskolájának 15 négyfős csapata vett részt. A rendezvény azonban nem csupán a versenyről szólt. A szervezők igazi Mátyás korabeli hangulatot varázsoltak a helyszínen.

A 2018-as évet Mátyás király emlékévének nyilvánította a magyar nemzetpolitikai államtitkárság. A Kárpát-medence magyarsága az emlékévhez kapcsolódva számos közös rendezvényt szervez. A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásával, a Bethlen Gábor Alap finanszírozásával, a Karosi Turul Hagyományőrző Íjász Egyesület a Mátyás király-emlékév keretében Kárpát-medencei Corvin Mátyás Tanulmányi- és Rajzversenyt hirdetett a Kárpát-medencében működő magyar nyelven tanuló általános iskolások számára.

Fotó:Tóth Péter

Fotó:Tóth Péter

A verseny elődöntői öt országban összesen hét helyszínen zajlanak, és hat országban élő magyarság gyermekeinek tudása, kézügyessége és kreativitása mérettetik meg ezen a versenyen. A bácsfeketehegyi megmérettetésen 10 település 14 iskolájának 15 négyfős csapata vett részt. Óbecséről, Péterrévéről, Temerinből, Csantavérről, Topolyáról, Bácsfeketehegyről, Kishegyesről, Kúláról, Újvidékről és Szenttamásról jöttek el a csapatok. A verseny témája volt Mátyás király élete és a róla szóló legendák, valamint a reneszánsz és a virágzó XV. századi magyar királyság történelme. Az elődöntők első két helyezett csapata jogot szerez arra, hogy részt vegyen a döntőn, amelyre 2018. június 16–17-én kerül sor Budapesten. Nagyszelmenc volt az első helyszín, ahol az elődöntőt megszervezték, Bácsfeketehegy pedig a második a sorban.

A Magyar Nemzeti Tanács a program vajdasági társszervezője. A Nikola Đurković Általános Iskola igazgatója, Bojtos Béla szólt elsőként a megjelentekhez az elődöntő kezdetén, majd pedig a rendezvényt Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke nyitotta meg. Elmondta, Mátyás az egyik legismertebb magyar uralkodó volt, a legtöbb legenda, népmese is vele kapcsolatos. Középkori királyunk azonban kiművelt államférfiként, művészet- és tudománypártolóként, közigazgatás szervezőként is beírta magát történelmünkbe. Abban a mozgalmas korban, a fenyegető bel- és külpolitikai viszályok között sikeresen vezette az országot. Jerasz örömmel állapította meg, hogy a versenyfelhívás sok diákot hozott lázba, tanulásra, felkészülésre, kutatómunkára ösztönözte őket.

Fotó:Tóth Péter

Fotó:Tóth Péter

A bácsfeketehegyi versenyen dr. Kovách Antal, a Karosi Turul Hagyományőrző Íjász Egyesület vezetője hagyományőrzőkből álló csoportjával teremtett Mátyás-kori reneszánsz hangulatot. Kovách elmondta, hogy Karos határában 1986-ban találták meg a Kárpát-medence leggazdagabb honfoglalás kori temetőjét, az egyesület pedig ehhez kapcsolódóan jött létre. Céljuk a honfoglalás kori, valamint a középkor magyar történelmének a megismertetése.

„Az egyesület egyfajta magyarság-marketinggel foglalkozik”, fogalmazott. A diákoknak azt tanácsolta, legyenek büszkék bátran a magyar nép történelmére, és hivatkozzanak eleink tetteire. A verseny mellett a rendezvénynek nem titkolt célja Kovách szerint, hogy legyen egyfajta szellemisége, a diákok megismerjék a korabeli viseleteket, hangszereket, fegyvereket, tanuljanak, egyben jól is érezzék magukat. A rendezvény autentikus zenei aláfestéséről Béke Csaba, magyarországi reneszánsz lantművész és énekmondó gondoskodott.

A rendezvény elsősorban nem a vetélkedésről szólt, de a versenyben végül az óbecsei Zdravko Gložanski és a kishegyesi Ady Endre általános iskola csapata bizonyult a legjobbnak, így ők képviselhetik a Délvidéket a budapesti döntőben. Az első helyezett óbecsei csapat tagjai voltak Nagy Endre, Pál Krisztián, Hajin Noémi és Szabó Márk, felkészítő tanáruk Györe Decsov Emese. A kishegyesi csapatban Szőke Regina, Kanyó Natália, Juhász Réka és Vanka Réka szerepelt, felkészítőjük Magó F. Emese tanárnő. Harmadik lett a topolyai Csáki Lajos Általános Iskola csapata: Benacsek Dorián, Gocol Kitti, Nagyidei Márk, Tuvić Tamara, felkészítő tanáruk Kotman Julianna.