2024. április 23., kedd
ORSZÁGÚTI KERÉKPÁROZÁS – GIRO D’ITALIA

Viviani duplázott, Dennis vezet

Elia Viviani, a Quick-Step Floors hajrása tudta megnyerni mindkét, Izraelben megrendezett, sík mezőnyrajtos etapot a 101. Giro d’Italián. Az olasz csapata és a többi, sprintre fókuszáló alakulat mindkét szakaszon kontrollálni tudta a versenyt, szombaton és vasárnap egyaránt háromfős szökevénycsoportot engedtek eltávolodni. A szombati nap kulcsfontosságú eseménye az volt, amikor a nap egyetlen részhajrájánál (még a szökevények elengedése előtt) ráment a jóváírásra Rohan Dennis, az ausztrál időfutam-specialista, aki a pénteki egyenkéntin csak két másodperccel maradt el a diadalmaskodó és címvédő Tom Dumoulintől. Dennis megnyerte a részhajrát, bezsebelve a három másodperces jóváírást, vagyis átvette Dumoulintől a rózsaszín trikót. Viviani egyébként a második után a harmadik szakaszt is viszonylag fölényesen nyerte meg.

Vasárnap a legizgalmasabb körülményt a hatalmas sivatagi szél okozta, amelynek hatására, hátszél esetében, a versenyzők időnként 80 kilométeres sebességgel haladtak a teljesen sík terepen.

A Girón ma szünetnapot tartanak, holnap a 198 kilométeres, néhány emelkedőt is tartalmazó Catania–Caltagirone etapra kerül sor.

Giro d’Italia, 2. szakasz (Haifa–Tel-Aviv, 167 km): 1. Elia Viviani 3:51:20 óra, 2. Jakub Mareczko, 3. Sam Benett, 4. Niccolo Bonifazio, 5. Sacha Modolo a. i. stb. 3. szakasz (Be’er Sheva–Eilat, 229 km): 1. Elia Viviani 5:02:29 óra, 2. Sacha Modolo, 3. Sam Benett, 4. Jakub Mareczko, 5. Danny van Poppel a. i. stb. Az összetett állása 3 szakasz után: 1. Rohan Dennis 9:05:30 óra, 2. Tom Dumoulin +1 mp, 3. José Goncalves +13 mp, 4. Alex Dowsett +17 mp, 5. Peillo Bilbao +19 mp stb.