2024. március 28., csütörtök

Vallási tárgyú csipkék

Vajdasági alkotások is szerepelnek a kiskunhalasi XIX. Nemzetközi Csipkekiállításon

Dicsérjük együtt az Urat! – ez a mottója az idei kiskunhalasi csipkekiállításnak. Vallási szimbólumokat megjelenítő csipkéket, csipkével díszített egyházi viseleteket láthat a közönség a Csipkeházban.

– A kiállítás a Mesterturizmus: helyi értékek határon átnyúló nézőpontban elnevezésű IPA-projekt keretében valósult meg, amely részesei a halasi Csipkeház, a szabadkai Lányi Ernő IME és a tavankúti Matija Gubec ME. E kiállítás révén a látogatók megismerhetik a teljes magyar csipkeművészetet. Ezzel is elő kívánjuk segíteni a turizmust – mindenekelőtt a vallási turizmust –, valamint a kézművesek tapasztalatcseréjét – emelte ki Pajor Kálmán, a Halasi Csipke Közalapítvány elnöke a pénteki megnyitón.

Részlet a kiállítás anyagából (Arancsity Angéla felvétele)

Részlet a kiállítás anyagából (Arancsity Angéla felvétele)

Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a nemzetközi csipkekiállítás a magyar iparművészet meghatározó történése. Felhívta a figyelmet a halasi városháza falára most felkerült, mozaikokból kirakott, Kiskunhalas címerét ábrázoló csipkecsodára.

Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek úgy fogalmazott: a szépség és a vallás találkozása e kiállítás, amely most Kiskunhalason látható. – Az Isten szép, ő minden szépségnek az ősforrása. Az Isten szépsége vetül le a teremtett világba. Az ember kimondatlanul is ezt próbálja utánozni, a tárgyalkotással is dicsérni akarja az Urat – mondta egyebek között az érsek.

A rendezvényen közreműködött a helybeli Mithras Pedagógus, amelynek ez volt az ötvenedik fellépése. Szombaton csipkekészítési- és kézműves bemutatók várták az érdeklődőket.

A kiskunhalasi Csipkeházban az elkövetkező hetekben látható kiállításon egyebek között csipkéből készült keresztek, csipkés kehelytakarók, oltárterítők, olyan papi öltözékek láthatók, amelyek kiemelt dísze, ékessége a csipke és a hímzés. Külön teremben a csipkekészítés ősének számító, Szabadkáról érkezett fonott csipke, valamint a tavankúti szalmaképek tekinthetők meg.