2024. március 29., péntek

Az M5S nem kér Berlusconiból, a Liga kormányozni akar

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kizárólag a Ligával kész kormányt alakítani, a Liga pedig kormányalakítási megbízást vár az államfőtől - derült ki az olasz államfő vezette utolsó kormányalakítási konzultáción hétfőn.

Sergio Mattarella államfő először az M5S, majd a Liga vezette jobbközép koalíció delegációját fogadta az elnöki palotában zajló kormányalakítási egyeztetéseken.

Erre a két politikai erőre vár a kormányalakítás már a március 4-ei parlamenti választások óta, amelyeken a jobbközép szerezte a legtöbb szavazatot, az M5S pedig a legnagyobb párt lett.

Luigi Di Maio, az M5S miniszterelnök-jelöltje az államfővel tartott megbeszélés után azt mondta, hogy pártja nemet mond a szakértői kormányra.

Vagy a választások eredménye alapján alakul meg az új római kormány, vagy új választásokat kell tartani - hangsúlyozta.

Hozzátette: az M5S kész kormányt alkotni a Ligával, úgy, hogy ő és a Liga vezetője, Matteo Salvini is lemond a miniszterelnökségről, és a kormány élére egy közösen megnevezett harmadik személy kerül. Az M5S-nek egy feltétele van, hogy a jobbközéphez tartozó Silvio Berlusconi és pártja, a Hajrá Olaszország (FI) nem vehet részt a kormányban.

Matteo Salvini a jobbközép egységét hangsúlyozva Silvio Berlusconival és Giorgia Melonival, az Olasz Testvérek (FdI) elnökével jelent meg a sajtó előtt. Salvini elmondta: jelezte az államfőnek, hogy a jobbközép készen áll a kormányzásra, és Sergio Mattarellának most őt kell megbíznia a kormányalakítással.

A parlamentben megtaláljuk a többséghez szükséges szavazatokat - fejtette ki Matteo Salvini. 

Az államfő hétfő este zárja le az olasz kormányalakítási konzultációk ötödik és egyben utolsó körét. Ha úgy látja, hogy továbbra sem adottak a feltételek a kormánytöbbséghez, Sergio Mattarella úgynevezett elnöki, vagyis szakértői kormányt állíthat fel, esetleg pártokon kívüli miniszterelnök-jelölttel, akit bizalmi szavazásra bocsát a római parlamentben.