2024. március 28., csütörtök

Erősödik a katonaság iránti bizalom

A parlamenti képviselők már második hete vitatkoznak a katonai oktatásról szóló törvényről

A köztársasági képviselőház már második hete a napirenden szereplő törvényjavaslatok közül az elsőre, a katonai oktatásról szólóra benyújtott módosítási indítványokról folytat vitát. Csak erre a törvényjavaslatra összesen 653 módosítási indítványt nyújtottak be a képviselők, többségben a Szerb Haladó Párt képviselői, akik felszólalásukban kiemelték, a katonai oktatás az ország katonaságának egyik alapintézménye. A szerbiai katonai oktatás mindig is követte a világ újdonságait, így jól képzett katonákkal büszkélkedhetett, a katonai orvosi akadémia pedig a legjobb szakorvosokat adta ennek az országnak. Kiemelték, hogy a kormány 300 millió dinárt fektetett a katonai akadémia és 30 milliót a katonai gimnázium épületének felújításába.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Az SZHP képviselői nem győzték hangsúlyozni: az a tény, hogy egyre több fiatal dönt a katonai oktatás mellett azt jelenti, hogy erősödik a lakosságnak a bizalma a katonaság iránt.

A parlamenti vita ezúttal sem folyt nyugodt hangnemben, hiszen többek között szóba került az a három évvel ezelőtt történt helikopterbaleset, amelyben két személy, köztük egy gyermek is életét vesztette. Radoslav Milojičić, a Demokrata Párt képviselője emiatt Zlatibor Lončar egészségügyi minisztert és Bratislav Gašić volt védelmi minisztert tette felelőssé, és elégedetlenségének adott hangot, hogy bár katona és civil életekről volt szó, mégsem vontak senkit felelősségre. Aleksandar Vulin védelmi miniszter arra szólította fel Milojičićet, hogy nem vádolhat senkit a tragédiával, ezt csak a bíróságok tehetik meg. Ezután Vulin Dragan Šutanovacot, a demokrata hatalom volt védelmi miniszterét támadta, és kiemelte, hogy a védelmi miniszter hatásköre és feladata a katonaság fejlesztése, nem pedig leépítése, a hadi eszközök megsemmisítése.

Vita folyt arról is, hogy az ellenzék csak azért nem támogatja a napirenden szereplő törvényjavaslatokat, mert ezeket a hatalmi pártok támogatják. Zoran Živković, az Új Párt képviselője szerint ez a megállapítás értelmetlen, hiszen éppen a hatalmi párt által benyújtott módosítási indítványok utalnak arra, hogy ők maguk sem támogatják a napirenden szereplő törvényjavaslatokat.

A parlament napirendjén szereplő, mindenekelőtt a katonaságot érintő törvényjavaslatokra a képviselők 1600 módosítási indítványt nyújtottak be. Több mint egyharmadát a katonai oktatásról szóló törvényre,  emellett a képviselők előtt szerepel a védelemről szóló törvény, a Szerbia katonaságáról szóló törvény módosítása, de a fegyverekről és a katonai felszerelés gyártásáról és forgalmazásáról szóló törvény is. Továbbá a szerb katonaság országhatáron kívüli bevetéseknél való alkalmazásáról szóló törvényről, a Szerbia és Izrael közötti katonai, védelmi és védelmi ipari együttműködésről szóló egyetértési nyilatkozatról, valamint a Szerbia és Románia közötti védelmi, a boszniai Szerb Köztársasággal való légtéri és a Görögországgal való tengeri stratégiai együttműködésről is döntést hoznak majd.