2024. április 24., szerda

Aláírták a Belgrád–Szarajevó autópálya építéséről szóló memorandumot

Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter a hétvégén Isztambulban, a török–szerb üzleti fórum idején együttműködési megállapodást írt alá a török Taşyapı építőipari vállalattal. Az okmány egy része a Belgrád–Szarajevó autópálya építésére vonatkozik. A memorandum szerint a török cégnek kell elkészítenie több szerbiai infrastrukturális projektum műszaki és pénzügyi javaslatát.

„Ezek közé tartozik a Novi Pazar–Tutin és az Aljinovići–Sjenica–Novi Pazar regionális utak megjavítása, valamint a Belgrád–Szarajevó autópálya két szerbiai szakaszának építése: az egyik

Kuzmintól Sremska Račáig, a másik Požegától Kotromanig, illetőleg Bosznia-Hercegovina határáig vezet” – olvasható az építésügyi minisztérium közleményében.

A javaslatokról a szerbiai kormány egy munkacsoportja dönt majd.

„Szerbia és az egész térség számára nagy jelentőségű a belgrád–szarajevói autóút kiépítése. Felkészültünk mind a Mitrovicán, mind a Požegán, Užicén és Kotromanon át vezető út építésére, s ehhez fontos lépés a Taşyapıval aláírt memorandum. Arra számítok, hogy a törökországi látogatás alkalmával az autópálya-építés finanszírozási modelljeiről is tárgyalunk” – mondta vasárnap Zorana Mihajlović miniszter, a kormány alelnöke, aki az Aleksandar Vučić államfő vezette delegáció tagjaként utazott kétnapos hivatalos látogatásra Törökországba.

Hétfőn a két elnök, Aleksandar Vučić és Recep Tayyip Erdoğan tárgyalásait követően Mihajlović azt a memorandumot is aláírta, amely a két ország szakminisztériumának a nemzetközi utas- és teherszállítás fejlesztésében való együttműködését segíti elő. A kormány alelnöke több megbeszélést folytatott a török közlekedési és kommunikációs minisztérium képviselőivel az infrastrukturális együttműködés lehetőségeiről.