2024. április 19., péntek

Krivaja-Borba sa vetrenjačama

Velike firme nastavljaju zagađivanje bez granica – lokalna samouprava Malog Iđoša je podnela prijavu

Kao i prethodnih godina, i ovog proleća je Krivaja pobelela. Nažalost, to nije nikakva čudnovata prirodna pojava, već zagađenje velikih razmera. Mesni prerađivači iz Bačke Topole ogromnu količinu otpada životinjskog porekla bacaju u reku. Razlaganje otpada ispušta užasan smrad, i izvlači kiseonik iz vode, a kao posledica sva živa bića uginu u reci. I ove godine je zagađenje počelo na isti način, međutim lokalna samouprava iz Malog Iđoša je odmah reagovala.

A Krivaja Bajsánál

A Krivaja Bajsánál

-Građani Malog Iđoša su i ove godine primetili da je reka Krivaja počela da smrdi i da je voda posvetlela. Razlog tome je što je zagađenje krenulo iz pravca Bačke Topole. Lokalna samouprava iz Malog Iđoša je dva puta podnela prijavu Zavodu za zaštitu životne okoline međutim do sada niko nije reagovao. Napominjem da se i u februaru mesecu desilo zagađenje velikih razmera, i tada smo učinili isto. Na tadašnje naše reagovanje je sada stigao odgovor da su našu prijavu prosledili višim organima. To je odgovor koji nam ničemu ne služi. Nažalost, već godinama vodimo bitku sa vetrenjačama po pitanju reke Krivaje. Ne znam dokle će ovo zdrav razum da izdrži, videvši negodovanje građana – rekao je za naš list Ištvan Siđi, predsednik skupštinskog odbora Malog Iđoša.

Predsednik nam je izneo i to da, kako je došlo toplije vreme, smrad ne smeta samo ljudima pored Krivaje već se širi po celom selu. Lokalna samouprava čini sve da to spreči, ali su im mogućnosti ograničene. Nadamo se da će neko čuti naše žalbe i učiniti nešto po tom pitanju – rekao je Siđi.

Pored lokalne samouprave i građani pokušavaju da učine nešto protiv zagađenja Krivaje. Poslednji put su se obratili preduzeću Vode Vojvodine u čiju nadležnost spada i čistoća voda. Odgovor na pismo građana je stigao, da im je poznat taj problem. Nekoliko puta su kod nadležnih organa podneli prijavu, jer oni nemaju ovlašćenja da odrede kaznu za to. U pismu su istakli da nisu zadovoljni sa naporima koje ulažu u pripremanju planova za prečišćavanje vode kao ni radom organa za pravdu koji bi trebali da kazne zagađivače. Po njihovom mišljenju, jedino rešenje je izgradnja industrijskog prečišćivača vode.

Može se zaključiti da su i problem i rešenje poznati, ali na žalost, čini se da dok EU ne uloži par miliona evra neodgovornim preduzećima za ugradnju prečišćivača vode, dotle građani Bajše i Malog Iđoša mogu da udišu smrad iz Krivaje.