2024. április 19., péntek

A szebb és zöldebb iskoláért

Nemzetközi környezetvédelmi megmozdulás Pacséron – Újrafestett padok, virágtartók, fűszerkert

Testvériskolai kapcsolatok ápolása keretében nagyszabású nemzetközi jellegű környezetvédelmi projektum színhelye volt pénteken a pacséri Moša Pijade Általános Iskola.

A Szebb és zöldebb iskoláért elnevezésű akcióban a helyi diákok mellett részt vettek a kisújszállási Arany János Általános Iskola, illetve a bácsalmási Hunyadi János Gimnázium tanulói is. A Föld napjához is köthető munkálkodásból a Pacséri Nyugdíjas-egyesület is kivette a részét, de a Sila Kft. is hozzájárult a nap sikeréhez. Méhészkei Kiss Gizellától, a házigazda oktatási intézmény igazgatónőjétől megtudtuk, hogy a rendezvény egy több hónapja kezdődött megmozdulás záróakkordja volt.
– A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásával zajló, a Szebb és zöldebb iskoláért elnevezésű projektum befejezése egyben valaminek a kezdete is iskolánkban, hiszen fűszernövénykertté alakítjuk át a tanári bejárat melletti virágoskertet. Sikerült ezt a környezetvédelmi akciót ötvöznünk a testvériskolai kapcsolataink ápolásával, mivel a kisújszállási Arany János Általános Iskola diákjai is csatlakoztak hozzánk a munkában. A másik vendégünk, a bácsalmási Hunyadi János Gimnázium, amellyel az utóbbi időszakban már több versenyen is összemértük erőnket, így vendégeskedtünk már náluk atlétikai és történelmi vetélkedőn is – nyilatkozta az igazgatónő, aki kifejezte háláját, hogy a tartományi titkárság munkatársai mellett a helyi nyugdíjas-egyesület tagjai és a Sila láncgyár munkatársai is csatlakoztak az akcióhoz.
Tuka Antal, a kisújszállási Arany János Általános Iskola vezetője az intézmény két tanárával és 19 diákkal érkezett a faluba. A küldöttség a több éves hagyománnyal összhangban az idén is részt vesz vasárnap a református templomban tartandó anyák napi istentiszteleten.
– A testvériskolai kapcsolat keretében vagyunk Pacséron, és az itteni tanulók családjainak vendégszeretetét élvezzük. A környezettudatos életvitellel kapcsolatban igyekeztek a gyermekeink bemutatni azt, hogy ez hogyan valósul meg a mi településünkön. Meggyőződésem, hogy a fiatalság fogékony erre a témakörre, és ha a jövőben bármilyen változást szeretnénk elérni e téren a társadalmunkban, akkor rajtuk keresztül tudunk lépni, illetve hatni a szülőkre – fejtette ki gondolatát az Arany János Általános Iskola igazgatója.
A diákok a délelőtt folyamán Dudás Izabella tanárnő közreműködésével, szimultán fordítással számítógépes prezentációkat adtak elő, így például mindenki megismerkedhetett azzal, hogy Magyarországon milyen rendszer alapján gyűjtik a szemetet, de egzotikus állatokkal és más érdekességekkel kapcsolatban is kérték a diákok társaik figyelmét. Ez után valamennyi tanuló csoportfoglalkozásokon és műhelymunkákon vehetett részt, illetve az iskolások tanáraikkal karöltve szebbé tették az udvart, újrafestették a padokat és a virágtartókat. A legkisebbek üdítős-ásványvizes kupakokból látványos képeket állítottak össze, amelyek az iskolát fogják díszíteni. Az udvarban a kosárlabdapálya sávjelzései is megújultak, illetve a Sila Kft. kötelet adományozott az iskolának, amiből a kézilabda- és focipálya kapuira új hálót kezdtek el fonni a diákok, a tanárok közreműködésével.