2024. április 25., csütörtök

Bővül a magyarságpark Tóthfaluban

Egy héten át fafaragótábor

Másodízben látogattak Tóthfaluba vendég fafaragók, hogy a jövőbeli skanzen területén alkossanak egy héten át. A nyugalmas faluszéli környezet is nagyban hozzájárul a zavartalan munkához, melynek eredményeképp újabb, fából készült szobrokkal gazdagodik Tóthfalu, ugyanis a művészek ajándékba adják munkáikat.

Varga Norbert pázmándi alkotó Hunyadi Jánost mintázza meg, a felvidéki Gerendás Norbert Mátyás királyt, a kassai Horváth Norbert a magyarság fáját, míg Kottrik Zoltán Kapisztrán Szent Jánost faragja ki fából, hogy aztán azokat a tóthfalui templomkertben helyezhessék el. Az alkotómunka egy héten át tart, a vendégek a kollégiumban szálltak meg, és a tóthfaluiak vendégszeretetét élvezhetik. Visszatérő vendégek ők, s mint azt Kottrik Zoltántól – aki lassan a falu díszpolgárává válik – megtudtuk, kiválóan érzik magukat. Ő erdélyi származású fafaragó, de már évtizedek óta Sopronkövesden él, amely Tótfalu testvértelepülése.
– Az idei év fafaragótáborának alkotásait közösen ötlöttük ki helyi barátainkkal. A négy szobrot itt készítjük el, és itt is hagyjuk a helyieknek. Szinte már úgy érezzük, hazajövünk. A munkát láncfűrészekkel kezdjük, és ahogy haladunk a végkifejlet felé, a finomításokat vésővel, csiszolóval végezzük el.
Lékó Lajos, Tóthfalu gazdaságfejlesztési munkatársa is ott van minden jelentős eseménynél. Lapunknak kifejtette, hogyan is jött létre a fafaragótábor.
– Az alkotótábor része a skanzen koncepciójának. Sopronkövesd és Tóthfalu testvérfalui kapcsolata már igencsak elmélyülni látszik, nagy örömünkre. Évekkel ezelőttre datálódik az együttműködés, amely egyre szorosabb, olyannyira, hogy a sopronkövesdiek már-már visszatérő vendégek nálunk, ahogyan mi is náluk. Ezúttal Kottrik Zoltán csapata alkot itt a sopronkövesdi és a tóthfalui helyi közösség, továbbá a helyi egyházközség és két magyarkanizsai magánvállalkozó támogatásának köszönhetően. Az itt elkészült szobrokat a skanzen végleges formájának elnyerésééig díszítőelemként a templomkertbe helyezzük – mondta Lékó Lajos.