2024. április 25., csütörtök

Hamarosan renoválják a kápolna belsejét

Adán megtartották a megújult temetői Szent I. Sándor pápa kápolna búcsúját

Az adai katolikus temetőben csütörtök este megtartották a közelmúltban külsejében megújult Szent I. Sándor pápa kápolna búcsúját, amely alkalmából a helyszínen misét mutatott be Szungyi Károly plébános.

Szabadtéri mise a kápolna előtt (Fotó: Csincsik Zsolt)

Szabadtéri mise a kápolna előtt (Fotó: Csincsik Zsolt)

Ezt követően Varga Elfride, a II. helyi közösség titkára mondott alkalmi beszédet a kápolna felújítása alkalmából, valamint fellépett a Vadvirág Hagyományápoló Kör asszonykórusa és Bodros tamburazenekara is.
Varga Elfride lapunknak elmondta, hogy az elmúlt évben megkezdett munkálatok eredményeként egyelőre a külsejében újult meg a Szent I. Sándor kápolna: rendbe tették az épület tornyát és tetőszerkezetét, valamint a külső homlokzatát. Kiemelte, hogy a felújítási munkálatok közel 2 millió dinárba kerültek. Ezt javarészt Ada önkormányzata finanszírozta, és egynegyedét állta a II. helyi közösség az egyházak projektumainak tárfinanszírozására kiírt pályázat révén, valamint a költségek fedezéséhez hozzájárult a kivitelező, a helyi Adafert cég is.
Négy éve merült föl a kápolna felújítása, amikor az I. világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából felújították és felszentelték a kápolna oldalfalán a helybeli elesett honvédok névsorát tartalmazó emléktáblát. Akkor szembesültek vele, hogy nagyon rossz állapotban van az épület tetőszerkezete. Végül összefogtak, hogy megóvják az utókor számára a kápolnát, amely a temető ékkövének számít.
Szungyi Károly plébános elmondta, hogy a beázások nagyon tönkretették a kápolnát, amelynek külső renoválása befejeződött, de két hét múlva megkezdik az épület belsejének felújítását is, amelyet az egyházközség finanszíroz. A plébános azt ígérte, hogy mindenszentek napjára már belülről is megújul az épület. Kiemelte, hogy a beltéri felújítás során a falakról szinte a tégláig el kell távolítani a meszelést, majd újra kell meszelni a falakat, illetve felfesteni a faldíszeket. A plébános szerint ez nagy munka lesz, de a kápolna értékes, és meg kell őrizni. Szungyi Károly közölte, hogy tudomása szerint Vajdaságban egyetlen templomot és kápolnát sem szenteltek fel Szent I. Sándor pápa tiszteletére. Az adai kápolna oltárképén is ez a szent látható, ezért ezen a téren egyedülállónak számít. Elmondta, hogy tavaly május 3-án, Szent I. Sándor pápa emléknapján már megünnepelték a kápolna búcsúját, amelyet az elkövetkező években is megtartanak. A névadó Szent I. Sándor pápáról a plébános elmondta, hogy a sorrendben ő volt a hatodik pápa, akinek a szenteltvíz bevezetését köszönhetjük, valamint az eucharisztikus bor vízzel való vegyítését a liturgiában.