2024. április 23., kedd

Elszaporodtak a folyami rákok Berlinben

A berliniek segítségét kérik a gyorsan szaporodó folyami rákpopuláció csökkentésében

Annyira elszaporodtak a folyami rákok a német főváros édesvizeiben, hogy a hatóságok engedélyezték a lakosságnak, sőt bátorítják is az embereket, hogy fogjanak ki belőlük minél többet, mivel fogyasztásra teljesen alkalmasak.

A sötétvörös színű, 15 centiméteresre megnövő édesvízi rákok populációja egy éve jelent gondot Berlinben. Aggasztó szaporodásukra akkor figyelt fel a város, amikor tavaly megjelentek a Tiergarten park utcáin. Akkor mintegy 4000 példányt gyűjtöttek be és pusztítottak el belőlük. Derk Ehlert, a berlini környezetvédelmi hivatal szóvivője vasárnap elmondta: egy új kutatás szerint a rákok ehetők, és arra biztatják a város lakóit, hogy nyugodtan fogják ki őket.

A Tiergarten parkban és a város délkeleti részének egy másik parkjában egy gazdaság kapott kizárólagos engedélyt a folyami rákok lehalászására a tavakból, hogy aztán éttermeknek és magánszemélyeknek is árulják. Az Egyesült Államok déli részén és Mexikó északi részén honos folyami rákok feltehetően úgy kezdtek el szaporodni Berlinben, hogy néhányat szabadon engedtek a helyi vizekben.