2024. április 19., péntek

A bácskossuthfalvi tűzlovagok

Nemcsak a bevetéseken bizonyítanak, hanem a versenyeken is remekelnek
A bácskossuthfalviak 4. Kapocs Kupájának résztvevői (Kádár Károly felvétele)

A bácskossuthfalviak 4. Kapocs Kupájának résztvevői (Kádár Károly felvétele)

Vigyázz, kész, start! (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Vigyázz, kész, start! (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A 6. Tótkomlósi Országos és Nemzetközi Kapocs Kupán részt vevő bácskossuthfalvi tűzoltók csapata: az ifjabb férfiak 2. helyezést, a legjobb külföldi időt futották, az idősebb férfiak a 3. helyezésért járó serleget, és a találkozó különdíját hozták haza

A 6. Tótkomlósi Országos és Nemzetközi Kapocs Kupán részt vevő bácskossuthfalvi tűzoltók csapata: az ifjabb férfiak 2. helyezést, a legjobb külföldi időt futották, az idősebb férfiak a 3. helyezésért járó serleget, és a találkozó különdíját hozták haza

A bácskossuthfalvi hölgyek 2. helyezést értek el falujuk Kapocs Kupáján (Kádár Károly felvétele)

A bácskossuthfalvi hölgyek 2. helyezést értek el falujuk Kapocs Kupáján (Kádár Károly felvétele)

Csóré János, a bácskossuthfalvi csapat edzője és Horváth Gábor, a Magyar Tűzoltószövetség versenybizottságának a vezetője (Kádár Károly felvétele)

Csóré János, a bácskossuthfalvi csapat edzője és Horváth Gábor, a Magyar Tűzoltószövetség versenybizottságának a vezetője (Kádár Károly felvétele)

Elsősorban életének színhelyén, Ausztriában, Bajorországban és Lengyelországban terjedt el Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének tisztelete, de a mi vidékünkön is egyre több helyen emlékeznek meg a vértanú, 3. századi katonatiszt halála kapcsán május 4-éről, a tűzoltók világnapjáról.

A bácskossuthfalvi lánglovagok biztosan emelkedett hangulatban jegyzik ezt az ünnepet, hiszen nemcsak a faluban kora tavasszal tartott 4. Kapocs Kupán, de a minap a magyarországi Tótkomlós 6. országos és nemzetközi tűzoltó versenyén is remekeltek. A női csapat mellett a fiatalabb férfi csapat a 2. helyezésért járó jutalmat, az idősebb férfi csapat pedig a bronzérmesnek járó serleget hozta haza, sőt a Magyar Tűzoltó Szövetség különdíját is magukénak tudhatják.  

Bácskossuthfalván a hivatásos testület mellett nagyszámú önkéntes is kiveszi a részét a faluban történő bevetésekből a Moravicai Önkéntes Tűzoltótestület keretében. Mint köztudott, az utóbbi időben nemcsak akkor szólal meg a sziréna hangja a tűzoltóotthon irányából, amikor lángok csapnak fel valahol, hanem közúti, vízi balesetekkor, vagy a vihar utáni kárelhárítás, takarítás is az ő feladatuk. A tavaszt pedig meglepően sok, 5-6 kéménytűzzel indították – tudtuk meg Nagy Simontól, az önkéntes csapat elnökétől, aki visszaemlékezett Bácskossuthfalva 4. Kapocs Kupájáról is, ami országosan és nemzetközileg is nagyon népszerű, illetve Szerbia egyetlen ilyen találkozója. Mint mondta a 34 hazai csapat, illetve két magyarországi és két horvátországi testület mutatta be felkészültségét a helyi Id. Kovács Gyula Általános Iskola tornatermében.

– A Kapocs Kupák „főszereplője”  a szívó tömlő, amit igazából ritkán veszünk igénybe a túzoltás közben, a kamionokban ugyanis kellő mennyiségű víz áll rendelkezésünkre. A csapat összhangját, fürgeségét ezzel a tömlővel nagyszerűen lehet gyakorolni. Hagyományosan négy kategóriában szervezzük meg a versenyt, az idén is női és férfi csapatokra bontottuk fel a mezőnyt, és ezen belül mérkőznek meg a 30 éven aluliak és a 30 éven felüliek. Mi, bácskossuthfalviak egy-egy ifjabb és idősebb korosztályhoz tartozó férfi- és egy 30 éven felüli hölgyekből álló csapattal versenyzünk immár évek óta kimagasló eredménnyel. Minap Tótkomlóson például mi voltunk az egyedüli testület, amelyik három csapattal nevezett be. Nem titkolt szándékunk, hogy a versenyekkel minél több önkéntest vonzzunk be az egyesületünk munkájába, és a Kapocs Kupákon elért sikereink népszerűvé teszik a faluban ezt a hivatást – hallottuk Nagy Simontól.

– A versenyeken több tömlőt kell összekapcsolni, összekötni a biztonsági kötéllel és felhelyezni egy nagy szerkezetre. Mindezt gyorsan és szakszerűen kell megtenni. Kilenc ember van a csapatban, akik ezt végigcsinálják, és úgy van kialakítva a verseny, hogy telente egy tornateremben is meg lehessen szervezni –  nyilatkozta a megméretés első órájában Csóré János nyugdíjas tűzoltó, aki már négy évtizede készíti fel a bácskossuthfalvi tűzoltócsapatokat a versenyekre. A bácskossuthfalvi Kapocs Kupa izgalmában már szinte a kezdeteknél sejteni lehetett, hogy a horvátországi Valpó (Valpovo) ifjúsági férficsapata hihetetlen 20 másodperc alatti szerelési idejével toronymagasan ráver az egyébként átlagosan 24 másodperces mezőnyre, és persze a rendezvény vándorserlegét is ők vihették haza. A címvédő házigazdák csapata sem maradt szégyenben. A 30 éven felüli férfiak kategóriájában győztek. Az idősebb férfiak a minapi tótkomlósi országos és nemzetközi versenyen bronzérmesek lettek. Bácskossuthfalván a nők mezőnyében a zentagunarasi ÖTE tapasztaltabb nőtagjai lettek ismét a nyertesek, az ifi kategóriában pedig a Tótkomlósi Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság hölgyei győzedelmeskedtek.

A bácskossuthfalviak Kapocs Kupáján jelen volt Horváth Gábor, a Magyar Tűzoltószövetség versenybizottságának a vezetője, aki már korábban több magyarországi versenyen is felfigyelt a házigazda csapat rátermettségére.

– Magyarországon országos versenyt csak a CTF jelzésű, vagyis az Európai Nemzetközi Tűzoltószövetség által meghatározott szabványok alapján szervezünk. Egyik legfontosabb szempontunk, hogy a felkészülés külön anyagi terhet ne jelentsen a kisebb testületek számára sem. Tapasztalataink szerint a versengés nagyon jó hatással van a csapatszellemre, és nem mellékes az sem, hogy a civil lakosság számára is képet alkot arról: a tűzoltóknak milyen módon kell megoldani egy-egy feladatot.

A bácskossuthfalvi 4. Kapocs Kupán Zorica Rankov, a Községi Tűzoltószövetség elnök asszonya, a Vajdasági Tűzoltószövetség elnökségi tagja, az országos szövetség végrehajtó bizottságának a tagja nyújtotta át az elismeréseket, és biztosította a szervezet támogatásáról a rendezvényszervezőket.

A  nyerteseket a kanizsai VatropPrevent, a tűzvédelmi szereket és eszközöket forgalmazó és hitelesítő vállalat jutalmazta meg immár második alkalommal. Jovan Čubrilo, a cég vezetője – aki egyébként a Magyarkanizsai Tűzoltó Egyesület elnöke is – rámutatott, hogy a tűzoltó nemcsak a polgárok anyagi javait igyekszik megóvni, hanem életmentő feladatai is vannak, sőt manapság katasztrófavédelmi küldetésről is beszélünk.

– Jómagam 1966-ban „fertőződtem meg” ezzel a hivatással, és tapasztalom, hogy mennyire nincsen megbecsülve ez a küldetés ott, ahol a fontos döntések  születnek. Az önkéntes tűzoltó percek alatt, önzetlenül mozdul a hívó hangra, és mi vagyunk az elsők akkor is, ha bármilyen baleset, anyagi kár, természeti katasztrófa történik. Vajdaságban nagy hagyománya van az önkéntes tűzoltó egyesületek működésének. Magyarkanizsa, sok más településsel együtt, az idén ünnepli a testülete megalapításának 130. évfordulóját – hallottuk Jovan Čubrilótól, akinek közreműködésével a legjobb eredményt elért csapat az idén egy modern háti puttonyfecskendővel és egy tűzoltó seprűvel gazdagította a testülete eszköztárát. A legjobb férficsapatok szintén egy-egy tűzoltó seprűvel gyarapodtak, a hölgyek pedig egy kisebb kézi tűzoltó készüléket és egy tűzoltó tömlőt vehettek kézhez a serlegek mellett.

A bácskossuthfalvi tűzoltók május végén a testvértelepülésükre, Jászkisérre látogatnak, majd június elején házigazdái lesznek a községi junior csapatok versenyének.