2024. április 25., csütörtök

Eső kellene a búzára

A Žitoprometban már készülnek az aratásra

A zentai Žitopromet tovább tudta növelni a termelését, tavaly már 63 500 tonna búzát dolgoztak föl.

A tésztagyár több mint hatezer tonna különféle tésztát állított elő, és értékesített a hazai és külföldi piacokon. A Törökkanizsán működő pékségből 1850 tonna kenyér és különféle péksütemény került a boltokba. Tavaly a Žitopromet 1,85 milliárd dináros áruforgalmat valósított meg. A malom, a tésztagyár és a pékség együttesen 67 millió dinár tiszta nyereségre tett szert, és ezzel a Žitopromet az ország legeredményesebb malomipari vállalatai közé küzdötte fel magát. Mindezt 195 alkalmazottal valósította meg.
– Az idén is hasonló eredményekre számítunk, az év első három hónapjának eredményei azt mutatják, hogy idén már valamivel több búzát dolgoztunk föl, mint tavaly év elején. A növekedési trendet megtartva idén még jobb termelési eredményekre számítunk. A hazai és a külföldi piacon is igyekszünk növelni az eladást. A kivitel bővült, a volt jugoszláv tagköztársaságok mellett Magyarországra, Romániába, Svédországba, sőt még kisebb mennyiségben Ausztráliába is exportálunk lisztet és tésztaféléket. Az exportból a Žitopromet tavaly 4 millió euró devizabevételre tett szert – mondta Predrag Đurović cégvezető.
– Már javában készülünk az idei aratásra, a malom és a tárolósilók műszaki karbantartása, felkészítése jól halad. A búzavetés állapotából és az ősszel bevetett terület nagyságából arra lehet következtetni, hogy jelentős piaci felesleg fog kialakulni az országban, és a tavalyinál nagyobb mennyiségű gabonát fognak felkínálni a termelők. Számításaink szerint 70–75 000 tonna búzát tudunk átvenni a gazdáktól tárolásra. Azok a termelők, akik aratáskor az eladás mellett döntenek, három napon belül megkapják az átadott gabona ellenértékét. Az idei búza árának kialakítása az állami intézkedésektől is függ, egyelőre semmi biztosat nem tudunk. A kenyérnekvaló felvásárlására mintegy ötmillió euró bankhitelt biztosítottunk, hogy a korábbi évekhez hasonlóan zavartalan lehessen a búzatermelők kifizetése. Odafigyelünk, hogy minden gazdálkodó idejében megkapja a termésért járó pénzt, ami évek óta nyersanyagbázisunk megőrzésének az alapja – mondta Đurović.
Az időjárás még beleszólhat a búzatermés alakulásába, a hosszan tartó nyári hőség csapadék nélkül lerövidíti a búza vegetációs periódusát, ami a várt termés elmaradásához vezethet. Ennek ellenére a szakemberek közepes termésre számítanak, és bíznak benne, hogy a 700 000 hektáron termesztett búzából kivitelre is jut.
A termelőket leginkább a búza ára foglalkoztatja, amely április végén 17,5 dinár volt kilónként, amihez hozzá kell adni a forgalmi adót is. Novemberben még 18,5 dinár volt a búza, majd az év elején két dinárt esett az ára, és alig haladta meg a 16 dinárt, majd márciustól újból felfelé emelkedett. Aratásig újra visszaeshet 16 dinár körüli szintre.