2024. április 25., csütörtök

Újból tűz a sörgyárban

Pénteken délben tűz ütött ki a felszámolás alatt álló nagybecskereki sörgyárban. Senki sem sérült meg és komolyabb anyagi kár sem keletkezett.

Az utóbbi két hónap alatt ez volt immár a harmadik tűzeset a legrégebbi nagybecskereki gyárban, amelynek épületében jelenleg a még megmaradt berendezés szétszerelése van folyamatban. A vállalat (hetedik) árverezésén ugyanis nemrég 31,8 millió dinárért elkelt a gyár sörtöltő vonala, a különféle edények és sörgyártáshoz szükséges egyéb berendezés. A vevő a szabácsi (Šabac) Lavovi 015 nevű, másodlagos nyersanyagok gyűjtésével foglalkozó vállalat. Vagyis gyakorlatilag rosszvasba kerül a Béga-menti város egyik legértékesebb ipari létesítménye.
Egyes feltételezések szerint valójában az épületben talált, de a szétszerelés útjában álló szigetelőanyagot szándékosan égetik el, és ez a ténykedés esetenként kicsúszik az ellenőrzés alól. Nincs komolyabb tűzveszély, viszont a környéken élőknek nagy bosszúságot okoz a maró füst, és ez miatt az emberek kénytelenek zárva tartani lakásaik ablakait.
A sörgyár berendezésének a megvásárlója folyamatosan szállítja a fémhulladékot a gyárudvarból. Ugyanakkor a berendezés muzeális értékű darabjait a leendő Sörmúzeum rendelkezésére bocsájtották.
A kezdeményezők szerint egy Sörmúzeumnak van létjogosultsága. Ugyanis a sorsára hagyott épületben megmaradt a sörfőzde felszerelése. Ugyanakkor a városban élők gyűjteményeikben megvigyázták a régi sörösüvegeket, címkéket, sörkancsókat. A tervek szerint a sörgyárnak a Béga partjára néző részében kiállítják majd a sörkészítéshez szükséges szerszámokat, a gazdag fényképanyagot és a sörgyártással kapcsolatos más dokumentumokat is. Az épület többi részét konzerválni lehetne és egyfajta ipari múzeummá alakítani át, de egyéb művelődéstörténeti tartalommal is fel lehetne tölteni. Ily módon, az épületnek meg lehetne őrizni az autentikus küllemét, és nem okozna gondot a létesítmény fenntartása.
A nagybecskereki sörgyárban 1745-től 2006-ig folyt a termelés. A gyár magánosítása azonban nem sikerült, és munka nélkül maradt 250 dolgozó. A nagybecskereki önkormányzat kezdeményezte a csődeljárás elindítását, hogy elkerüljék a vállalat automatikus törlését a jegyzékből. Mint később kiderült, ezzel sem sikerült megmenteni a gyárat a felszámolástól.