2024. március 29., péntek

A vér életet jelent

Pályázat a véradás jelentőségéről – A Vöröskereszt kishegyesi szervezete megjutalmazza a verseny résztvevőit

A szerbiai Vöröskereszt minden évben kiír egy pályázatot általános iskolás és középiskolás diákok számára, aminek az a címe, hogy A vér életet jelent. A Vöröskereszt kishegyesi községi szervezete ezen rendszeresen részt vesz, a községbeli általános iskolák közreműködésével. Fontányi Andor, a Vöröskereszt községi szervezetének titkára arról számolt be lapunknak, hogy a pályázaton írott, rajzolt és videó-alkotásokkal lehet részt venni.

– Kishegyes község területén három általános iskola van, s mindhárom részt vett ezen a pályázaton, különböző formában. Rajz, fogalmazás, vers és videó-pályaművek is érkeztek, és már túl vagyunk a szelekción is. A legjobb munkákat tovább küldtük a tartományi Vöröskereszt felé, ahol tartományi szinten fogják értékelni őket, és a legjobbakat tovább küldik a köztársasági Vöröskereszthez. Országos szinten a legjobb munkák 10 napos, montenegrói nyaralással lesznek megjutalmazva. Emellett itt helyi szinten szintén szeretnénk megjutalmazni a megmérettetésen részt vevő diákokat. Szervezni fogunk számukra egy barátkozós napot a véradók világnapja alkalmából, amelyen ünnepélyes megvendégelésben részesítjük községünk véradóit. Emellett a legjobb diákok egy közös kiránduláson is részt vehetnek majd a véradókkal – számolt be a titkár, majd hozzáfűzte, hogy a beérkezett pályaművekből egy mobil kiállítást fognak összeállítani. Ez el fog jutni a község mindhárom településére.

Kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskolából a következő diákok szerepeltek a legjobban pályázaton: Dejana Mihajlović, 8.d. – vers, Papp Tamara, 8.b – esszé, Dévity Tamás, 5.a. – esszé, Elmedina Avdulahi, 6.d. – rajz. A 2. és 6. osztály diákjai Selić Julija tanárnő közreműködésével oktató jellegű filmet készítettek. A bácsfeketehegyi Nikola Đurković Általános Iskolából három rajz jutott tovább, Kelemen Barbaráé, 3.b., Bíró Bettináé, 4.b. és Miljenović Tamaráé, 4.b. A szeghegyi Vuk Karađžić Általános Iskolából két rajz jutott tovább, Milica Popivodáé a 6.1-ből és Zorica Popivodáé, szintén a 6.1-ből.