2024. március 28., csütörtök

Két magyar győzelem

A magyar női válogatott 3-0-ra legyőzte az indiaiakat, a férfi pedig 3-1-re az olaszokat a svédországi Halmstadban zajló asztalitenisz csapat-világbajnokság pénteki játéknapján.

A 24 csapatos élvonalban szereplő női együttes - amely bár a célja ez volt, nem jutott be a legjobb 12 közé - az alsóági rájátszás második fordulójában összességében magabiztosan nyert. Póta Georgina és Madarász Dóra öt szettben, Pergel Szandra háromban bizonyult jobbnak riválisánál.
A magyarok szombaton játsszák a következő, egyben utolsó mérkőzésüket, amelyen a hollandok lesznek az ellenfelek, a tét a 13-16. hely.
A másodosztályban érdekelt férfi csapat a felsőági negyeddöntőben azzal az olasz csapattal csapott össze, amelyet a csoportküzdelmek során egyszer már legyőzött, nagy csatában, 3-2-re. Az olaszoknál az akkori meccshez képest volt egy csere, Aranyosi Péter szövetségi kapitány viszont most is Szudi Ádámot, Ecseki Nándort és Majoros Bencét nevezte. Az első mérkőzést az olaszok nyerték, ezt követően azonban hengereltek a magyarok, s ezúttal 3-1-es siker lett a vége.
Az előző vb-n 33. magyar válogatott egy vereség mellett a hatodik győzelmét aratta a vb-n, és szombaton már a 25-28. helyért játszhat a szlovákokkal. A második vonal első két együttese - a vb 25. és 26. helyezettje - a következő csapat vb-n biztosan az első osztályban szerepelhet.
A nőknél az első elődöntőben a két koreai válogatott, a Koreai NDK és a Koreai Köztársaság csapata együtt lépett asztalhoz Japán ellen, miután egymás elleni csütörtöki negyeddöntőjük lejátszása helyett - a sportág nemzetközi szövetségének támogatásával - úgy döntöttek, a négy között már közösen indulnak.
"Történelmi döntést hoztunk meg, ezzel az állásfoglalással támogatjuk a két ország közti békefolyamatot" - fogalmazott egy nappal korábban Rju Szeung Min, a dél-koreai szövetség alelnöke.
A meccset az előző vb-n is döntős japánok nyerték 3-0-ra, a koreai együttes így bronzérmes lett.
A másik ágon a címvédő kínaiak győztek a hongkongiak ellen.

Eredmények (a nemzetközi szövetség honlapjáról):
nők, bajnoki divízió, a 13-20. helyért:
Magyarország-India 3-0
-----------------------
Póta Georgina-Mouma Das 3-2 (-9, 6, 4, -3, 8)
Madarász Dóra-Manika Batra 3-2 (5, 6, -6, -6, 7)
Pergel Szandra-Pooja Sahasrabudhe 3-0 (5, 6, 7)

elődöntő:
Japán-Korea 3-0
Kína-Hongkong 3-1

férfiak, másodosztály, a 25-32. helyért:
Magyarország-Olaszország 3-1
--------------------------
Szudi Ádám-Niagol Stoyanov 1-3 (-9, -6, 7, -4)
Majoros Bence-Mihai Bobocica 3-1 (-9, 7, 10, 3)
Ecseki Nándor-Jordy Piccolin 3-0 (12, 5, 10)
Majoros-Stoyanov 3-0 (10, 4, 5)