2024. április 25., csütörtök

„Nagy és demokratikus családként működünk”

Idén ünnepli fennállásának tizenöt éves jubileumát a zentai Egészségügyi Középiskola

A zentai Egészségügyi Középiskolát másodszor 2003-ban alapította meg a Vajdaság Autonóm Tartomány, egy időben a Bolyai TGK-val. Az elsőt még 1959-ben nyitották, amikor nagy volt a középkáderhiány a helyi körzet egészségügyi intézményeiben. Ez az iskola Európa-szerte híres volt, keresett „cikknek” számítottak az itt végzett nővérek, elsősorban Németországban. Azután ’83-ban mégis bezárta kapuit. 

Amikor a 90-es években ismét hiány mutatkozott a zentai kórházban nővérekből és technikusokból, a zentai Közgazdasági-Kereskedelmi Középiskola 1995-ben a szabadkai Egészségügyi Iskola kihelyezett tagozataként két osztályban is egészségügyi nővér-technikus képzést indított el. A következő iskolaévben a Zentai Gimnázium vette át a nővérképzést, immár a nagybecskereki Egészségügyi Középiskola kihelyezett tagozataként. 2003-ra már 8-ra nőtt az egészségügyi tagozatok száma, ezáltal létrejött a feltétel az önállósulásra. Ma 12 tagozaton folyik a tanítás, és az intézmény az oktatási minisztérium külső értékelésén 2014-ben a legmagasabb osztályzatot kapta. Az idén 15. jubileumát ünneplő iskola igazgatójával, Nagy Abonyi Zoltánnal beszélgettünk, aki elárulta, bár az iskola napját május 12-én, az egészségügyi nővérek világnapján szokták tartani, a jelenleg folyó renoválás miatt az ünnepséget őszre halasztották.
– 2003 olyan év volt, amikor a zentai közösség optimistán nézett a jövő felé, és úgy érezte, érdemes iskolákat nyitni. Ma már sajnos más a helyzet, a gyermekhiány miatt egyre inkább a bezárásukra kerül sor – mondta Nagy Abonyi Zoltán, aki ennek ellenére megmaradt derűlátónak, hiszen erre a szakra változatlanul jelentős a túljelentkezés. Sokat vár a renoválástól is, hiszen másik két középiskolával osztoznak a Zentai Gimnázium épületén, most viszont nyerni fognak 6 új tantermet, valamint egy laboratóriumot a gyógyszerésztechnikus diákok számára, és nem utolsósorban egy 21. századi modern iskola végre egy ennek megfelelő épületben fog elhelyezkedni, ahol mindhárom intézmény kényelmesen el fog férni.


– A Magyar Nemzeti Tanács a kezdetek óta segíti a mi iskolánkat is, az utóbbi időben is rengeteg támogatást kaptunk tőlük a felszerelést illetően is. A mostani felújításnak köszönhetően pedig tiszta lappal indulhatunk a következő 15 év felé. Kissé rázós és kemény 15 év volt, őszintén szólva, néha elbizonytalanodtam, meg fogja-e ezt érni az iskola, viszont szerencsénk van abból a szempontból, hogy a mai napig nagyon sokan szeretnének ide iratkozni, és aki befejezi a szakot, és itt szeretne maradni, az garantáltan munkát fog kapni Zentán vagy a környező községekben. Elsőként az egészségügyi nővér-technikus szak indult be, utána a fizioterápiás technikus, majd a gyógyszerésztechnikus. Regisztráltattuk magunkat szülésznőképzésre, a masszőr és az egészségügyi gondozó szakra, és ha igény támad rá, bármikor tudunk másik szakirányt is indítani. Voltak közben mélypontok, csúcspontok egyaránt. Legbüszkébb arra vagyok, hogy mi voltunk a bánáti oktatási körzetben, akik egy komoly csapatmunkának köszönhetően először nyerték el az oktatási minisztérium legmagasabb osztályzatát, hogy az MNT által kiemelt fontosságú oktatási intézmény vagyunk, valamint arra, hogy sok egykori diákunk ma már itt tanít nálunk. A 15 év alatt csupa jó tanulónk volt, kidobni, komolyan fegyelmezni senkit nem kellett, mindenhová jó hírét viszik az iskolánknak, és ugyanezt elmondhatom a tanári karról is, amely fegyelmezett, igen jó munkaszokásokkal rendelkezik. Egészében véve egy nagy és demokratikus családként működünk – hangsúlyozta az intézmény vezetője.
Az igazgató úr a jövővel kapcsolatban optimista, hiszen mind a 12 osztály 30 tanulóval rendelkezik, és továbbra is nagy az érdeklődés. A tanári kar remek, a bedolgozó orvosok és nővérek is lelkesen vesznek részt az oktatásban, a környező egészségügyi intézmények egytől egyig befogadóak a tanulókra, és támogató szervezetekből sincs hiány (pl. a helyi önkormányzat, az MNT, a tartomány). Fontos még, hogy ez egy regionális intézmény, diákjainak kb. 10%-a zentai, és a szórványból ugyanúgy érkeznek tanulók, mint a tömbből.
Mivel a legújabb reformok igazi szakiskolákat alakítottak ki az egészségügyi középiskolákból, Nagy Abonyi Zoltán azoknak ajánlja elsősorban az ide való jelentkezést, akiket kifejezetten ez a szakma érdekel, akik szeretnének az embereken segíteni, és képesnek érzik magukat a kórházakban való, sokszor nem könnyű munka elvégzésére. Büszkén állítja, hogy a mostani diákjaik zöme, akiket emberszeretetre nevelnek, ilyen, és az egészségügyi intézmények rendszerint vissza is várják mindazokat, akik ott végeztek gyakorlatokat. Aki pedig ilyen irányú felsőoktatásban szeretne részesülni, annak az itt szerzett érettségi tökéletesen megfelelő lesz a továbbiakban is. Jelen pillanatban az a jellemző, hogy a diákok kétharmada továbbtanul, a többiek pedig itt maradnak, és azonnal kapnak is munkát.
Az igazgató végezetül ezúton is köszönetet mondott a helyi önkormányzatnak és az MNT-nek, tanárkollégáinak, a bedolgozó orvosoknak és nővéreknek, valamint a környékbeli egészségügyi intézményeknek, amelyek befogadják diákjaikat.