2024. április 25., csütörtök

Indulnak az összeírók

A svájci támogatással indított, A vagyonadó reformja elnevezésű programot 45 helyi önkormányzat folytatja le, köztük Zombor város is. Az önkormányzatokat 92 jelentkező közül választották ki, a program megvalósítását a svájci fejlesztési ügynökség finanszírozza, a kormány pedig egymillió frankos jutalomalapot biztosított, amit a programot legsikeresebben teljesítő öt szerbiai önkormányzat közt oszt szét. A svájci projekt partnere az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium, a Pénzügyminisztérium, valamint a Városok és Községek Állandó Értekezlete.
A program célja, hogy a következő hat hónap alatt nyilvántartásba vegyenek minden adókötelest, illetve hogy mindenki fizessen adót a tulajdonában álló ingatlan után, és ezzel arányosabbá váljon a polgárok teherviselése.
Zomborban a napokban 17 összeíró kerekedik fel, hogy a projekt első szakaszában összeírja a város területén található ingatlanokat. A polgárok tehát számíthatnak a megfelelő igazolvánnyal érkező összeírókra. Ezek feladata a helyi adóhatóság adatbázisában szereplő adatok és a tényleges helyzet egybevetése. A városi adóhatóság kéri a lakosságot, hogy legyen az összeírók segítségére, adja meg a kért adatokat, töltse ki az adóbevallást, és tegyen eleget törvényes kötelezettségének.
A vagyonadóból befolyó összeget egyébként utak, utcák, víz- és csatornahálózat építésére és karbantartására fordítják, illetve iskolákat, óvodákat és egyéb létesítményeket emelnek belőle.