2024. április 23., kedd

Sütöttek, főztek, májusfát állítottak

Zenta községben az adahatári tanyaiskolánál tartották meg a központi majálisozást

A zentaiakat a hagyományokhoz híven május 1-jén a Tisza Menti Fúvószenekar ébresztette, amely teherautón járta a város utcáit, de a Halászcsárda üdülőtelepen pihenő telektulajdonosokat is ők ébresztették. A község központi majálisán, amelyet az adahatári tanyaiskolánál szerveztek meg, több százan vettek részt, akik közül legtöbben a környező falvakból és a tanyavilágból érkeztek, de voltak, akik Zentáról is ellátogattak ide, hogy egy nap erejéig a természet lágy ölén kapcsolódjanak ki.

Tánc Adahatáron a májusfa körül (Horváth Zsolt felvétele)

Tánc Adahatáron a májusfa körül (Horváth Zsolt felvétele)

Az Adahatár Tanyabarátok Egyesülete főzőversenyt, májusfaállítást és alkalmi kultúrműsort is szervezett. A legkisebbek megismerkedhettek elődeink gyermekjátékaival, kézművesmesterségeivel, s malacfogó versenyen is részt vehettek. Azok sem maradtak éhen, akik csak „szétnézni” látogattak el a rendkívül hangulatos rendezvényre. A zentai önkormányzat és a szervezők ugyanis, az egyik csókai vállalkozóval karöltve, babbal vendégelték meg őket. A jelenlévők a tanyavilági iskola-, bolt- és kocsmamúzeumot is megtekinthették, este pedig batyubált is rendeztek azok számára, akik nem pilledtek el a forró, nyárias május 1-jén.

Zenta községben sokan a gyümölcsöseikben, családi és baráti társaságban rostélyoztak, iszogattak és cseverésztek. Az előző évekhez képest a Zenta közelében lévő Halászcsárdán jóval kevesebben majálisoztak. Az egyik telektulajdonos szerint nagyon sokan elvándoroltak, másrészt a szervezett program hiányát is többen szóvá tették az üdülőtelep „lakói” közül. A zentaiak közül többen azt is felrótták, hogy a Népkertben az idén sem szerveztek rendezvényeket a munka ünnepe alkalmából. Molnár Csikós József, a korábbi majálisok egyik fő szervezője szerint a nép akarja és kéri, hogy itt is legyen majálisozás, de úgy látszik, hogy senkinek sem áll érdekében megrendezni. Elmondta, hogy ő is támogatja az adahatári rendezvényt, de nagyon sok zentai megszokta és megszerette a népkerti rendezvényt. Vannak olyanok is, akiknek nincs gépkocsijuk, s nem tudnak kimenni a várostól 18 kilométerre lévő tanyavilágba.

Az ünnepek egyébként nyugodtan és békésen teltek el, nem hivatalos információink szerint a mentőszolgálatnak sem volt komolyabb intervenciója.