2024. március 29., péntek

Egyre többen fordulnak a mentőszolgálathoz

A munka ünnepét nagy számú polgártársunk baráti társaságban a szabadban tölti, és bizony ilyen alkalmakkor személyi sérülések és egyéb, egészségügyi ellátást igénylő esetek is előfordulnak. Éppen ezért ezen időszak az egészségházak, illetve a mentőszolgálatok szempontjából is nagyobb odafigyelést igényel.

A mögöttünk álló napokban a szabadkai Egészségház munkatársainak is több alkalommal kellett beavatkozniuk, mint egyszerű hétköznapokon, tudtuk meg a csütörtökön megtartott sajtótájékoztatón, ahol az intézmény áprilisi tevékenységéről is hallhattunk. Az újságíróknak Mihaela Budimski, az Egészségház sajtófelelőse mondta el a részleteket.

Mihaela Budimski (Fotó: Benedek Miklós)

Mihaela Budimski (Fotó: Benedek Miklós)

– Április folyamán a mentőszolgálat orvosi csapatainak körülbelül ezer alkalommal kellett terepre kiszállniuk. Ez több, mint az azt megelőző hónapokban, ugyanakkor a rendelőben elvégzett beavatkozások száma is megnövekedett. Az orvosaink 1700 pácienst vizsgáltak meg, míg a technikusaink körülbelül 800 transzportot végeztek el. Az esetek számának növekedése a május elsejei ünnepek alatt is folytatódott. Egy-egy átlagos napon körülbelül 33 alkalommal kell terepre kiszállnunk, az ünnepek alatt ez 38-ra növekedett. A leggyakoribb okok kardiovaszkuláris és neurológiai eredetűek, illetve a vérnyomással voltak összefüggésben. A rendelőnkben körülbelül 250 vizsgálatot végeztünk el. A páciensek különböző panaszokkal jelentkeztek, kullancscsípéssel, allergiás reakciókkal, fizikai sérülésekkel – fogalmazott Budimski.

Az egészségház munkatársa emellett azt is kifejtette, hogy a május elsejei ünnepek alkalmából Palicson megrendezett többnapos rendezvénysorozaton jelenlévő ügyeletes egységeiknek naponta körülbelül 10–10 esetük volt. A páciensek elsősorban kardiovaszkuláris eredetű panaszok, vérnyomásproblémák miatt, illetve akut alkoholos állapotból kifolyólag részesültek elsősegélyben.

A szakember elmondása szerint a vizsgálatok számbeli növekedésének egyik oka, hogy többen olyan panaszokkal is a mentőszolgálathoz fordulnak segítségért, amelyek kivizsgálásához, illetve gyógyításához a választott általános orvosuknál kellene jelentkezniük. Ilyen például a bőrön tapasztalható lokális allergiás elváltozások esete, aminek megvizsgálása elsődlegesen az általános orvosok feladata.

Itt jegyezzük meg, hogy az Egészségház következő egészségnépszerűsítő akciójára május 8-án 8 és 11 óra között Bajmokon kerül sor, ahol az érdeklődők részére különböző kivizsgálásokat szerveznek, illetve tanácsokkal szolgálnak.