2024. március 29., péntek

A két nagy kedvenc a vidámpark és az állatkert

Harmincötödik alkalommal rendezték meg a palicsi majálist

Idén is megrendezték a hagyományos palicsi majálist, amely már szombaton elkezdődött és tegnap ért véget. A szervezőkhöz kegyes volt az időjárás, hiszen a rendezvény ideje alatt derült, napos, szinte nyárias idő volt, így sokan kilátogattak a Palicsi-tó partjára, ahol számos színes program várta az érdeklődőket.

Nagy tömeg gyűlt össze a tóparton (Fotó: Patyi Szilárd)

Nagy tömeg gyűlt össze a tóparton (Fotó: Patyi Szilárd)

A tóparti sétányon, a Bagolyvártól a Férfistrand bejáratáig, kirakodóvásárt tartottak, ahol emléktárgyakat, kézműves termékeket, játékszereket lehetett vásárolni. A legtöbben mégis az olyan finomságokat keresték, mint a pljeskavica, sült malac, báránysült, kürtős kalács, valamint a meleg időre való tekintettel a hideg italokat és a fagylaltot. A tóparti sétány üde színfoltjai voltak azok, akik pénzért cserébe óriáskígyóval való fényképezkedést kínáltak a látogatóknak. Bár a járókelők megcsodálták a nem mindennapi hüllőket, kevesen voltak olyan bátrak, hogy le is fényképezkedjenek velük.

Sok volt az érdeklődő Szerbia legnagyobb vidámparkjában (Fotó: Patyi Szilárd)

Sok volt az érdeklődő Szerbia legnagyobb vidámparkjában (Fotó: Patyi Szilárd)

– A palicsi majálist harmincötödik alkalommal került megrendezésre. Az időjárás jól szolgált minket, emiatt nagy a látogatottság. A rendezvény kezdetén hetvenezer látogatóval számoltunk. Szerintünk elérjük ezt a számot, talán még túl is szárnyaljuk. Idén is gazdag programmal vártuk az idelátogatókat. Először szerveztünk strandröplabda-tornát, amit szombaton tartottunk a homokos strandon. Újdonság még a Nagyteraszon megrendezett Pannon Queen, a dél-európai borok és pálinkák nemzetközi fesztiválja, ahol meg is lehet kóstolni az italokat. A két nagy kedvenc: a vidámpark és az állatkert. Nem csoda, hiszen Palicson található a legnagyobb vidámpark Szerbiában – nyilatkozta kedden lapunknak Pletl Ádám, a Palics Park Kft. idegenforgalmi szakmunkatársa.

Kígyózó sorok az állatkert pénztáránál (Fotó: Patyi Szilárd)

Kígyózó sorok az állatkert pénztáránál (Fotó: Patyi Szilárd)

A vidámpark a megszokott helyen, a Férfistrandnál lévő parkolóban volt kialakítva, ahol olyan attrakciókra lehetett felülni, mint a dodzsem, a hullámvasút vagy a kamikaze. A gyermekek körében a vízjáró labda volt a legnépszerűbb játék. Ennek az a lényege, hogy a gyerekek bebújnak egy nagy PVC labdába, amit légbefúvóval felfújnak, majd vízre gurítanak. A vízen gurulva az a cél, hogy minél tovább maradjanak a gyerekek állva a labda belsejében.

Bár sok érdeklődő volt a vidámparkban, mégis a legnagyobb sorok a Palicsi Állatkert pénztáránál alakultak ki. Ez nem véletlen, mert az állatkert idén is gazdag programmal várta a kisgyermekes családokat. A legnagyobb érdeklődés az állatetetések iránt volt, amit mind az öt napon meg lehetett tekinteni. Az állatetetés mellett az állatkert szökőkútjánál a szabadkai Gyermekszínház színészei szombaton szerb, vasárnap pedig magyar nyelven előadták a Csipkerózsika című mesét. Kedden és szerdán arcfestést és kvízjátékokat rendeztek a kicsik számára, amelyeken ajándékokat nyerhettek a résztvevők. Az állatkert a gyermekeknek kedvezett, de nem feledkezett meg a felnőttekről sem. Kedden és szerdán a Q művészeti csoport kiállítását tekinthették meg a festészet szerelmesei.

Sétálók a kirakodóvásáron (Fotó: Patyi Szilárd)

Sétálók a kirakodóvásáron (Fotó: Patyi Szilárd)

A majálison azok is találtak maguknak elfoglaltságot, akik a munka ünnepét sportolással szerették volna eltölteni. Ezt a célt szolgálta a kedden megtartott 43. Trimbi elnevezésű rendezvény. A Trimbi résztvevőinek a Szabadka és Palics közötti távot kellett megtenniük gyalog, kerékpárral vagy görkorcsolyával. A versenyzők a Jadran épülete elől indultak, és a palicsi futballpályája bejárata előtt kialakított célba kellett megérkezniük. A szervezők a résztvevők között három kerékpárt sorsoltak ki. A tavon a palicsi Vitorlás Klub vitorlásversenyeket szervezett, míg a levegőben a Flying Aligator klub légi bemutatókat tartott.

Palicson mind az öt nap alatt nagyobb autóforgalom volt tapasztalható, mint egy átlagos napon. A Hegedűs József utcában, a Spliti fasoron és a Penavin Olga utcában forgalomkorlátozást vezettek be. Ezeket az utcákat csak jeggyel lehetett igénybe venni, amelyeket a Palics Park Kft. épületében lehetett kapni. A Prezident Hotel mögött és a Halász utcában parkolókat alakítottak ki, de az autósoknak így is nehéz volt parkolóhelyet találniuk, különösen kedden. Akik a tömegközlekedést választották, azok számára a Subotica-trans sűrűbb buszjáratokat indított a Szabadka–Palics vonalon. A palicsi majálison a mentősök, a tűzoltóság és a kommunális rendőrség is jelen volt. A rendőrség rendszeres járőrszolgálattal biztosította a közbiztonságot a hosszú hétvége ideje alatt.