2024. március 19., kedd
NOMUS

A kamarazene gyöngyszemei

Tizenhárom koncerten mintegy húsz ország híres művészei, együttesei léptek fel Újvidéken
Roberta Invernizzi szopránénekesnő és az Accademia Hermans barokk estje

Roberta Invernizzi szopránénekesnő és az Accademia Hermans barokk estje

Az új kihívások jegyében zárult vasárnap este a NOMUS fesztivál az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Jovan Đorđević-színpadán.

A fiatalok nagy lelkesedéssel fogadták Sudar Percussion Ensemble Oxygene c. látványos multimediális előadásában Jean-Michele Jarre, az elektronikus zene francia úttörője szerzeményeinek ütőhangszeres változatát. A nemzetközi hírnevű, horvátországi együttes a rockkoncert, videó-, fény- és füsteffektusok kellékeivel az embernek a természet és a bolygónk iránti felelőtlen viszonyulására és annak fatális következményeire akarta hangsúlyozottan felhívni a figyelmünket.

A záróest után a sikeres fesztiválról beszélgettünk Marija Adamov muzikológussal, a NOMUS művészeti vezetőjével, aki elmondta: tizenhárom koncerten mintegy húsz ország híres művészei, együttesei léptek fel Újvidéken. Az idei fesztivál elsősorban a kamarazenét és a fiatal előadóművészeket kívánta népszerűsíteni. Nyolc koncerten igazi kamaramuzsikát hallottunk. Többek között fellépett három vonósnégyes, egy kvartett fuvola-, illetve klarinétművésszel, továbbá muzsikáltak az LGT Young Soloists lichtensteini vonószenekar fiatal zenészei.

Homoki Gábor hegedűművész, Fenyő László csellóművész és Aleksandar Madžar zongoraművész

Homoki Gábor hegedűművész, Fenyő László csellóművész és Aleksandar Madžar zongoraművész

A fesztivál művészeti vezetője hangsúlyozta: a NOMUS büszke a saját produkciójára is. A rendezvény céljára a Művészeti Akadémia valamikori újvidéki egyetemistáiból megalakult aFesztivál Kvartett. Tagjai kiváló zenészek: Robert Lakatoš hegedűművész, továbbá Varga Oszkár hegedűművész – aki Marija Adamov számára külön felfedezés volt, továbbá Biszák József brácsaművész, valamint a csupán 21 éves, igen tehetséges csellista, Irena Josifoska. Ők két estet Brahms, a kamarazene nagy mestere műveinek szenteltek, mivel az idén ünnepeljük születésének 185. évfordulóját. Egyik este Aleksandar Tasić klarinét-, másik este Kinka Rita zongoraművésznő játékával gazdagítva felejthetetlen zenei élményt nyújtottak a közönségnek a Zsinagógában.

Fontos eseménynek tartom, hogy tavaly az Újvidéki Művészeti Akadémia tanárai és növendékei megalakították a NS Chamber Ensembleújvidéki kamarazenekar fúvósoktettet, amely ebben az évben csellóval és a nagybőgővel bővült. Igen szép est keretében Sanja Romić, Mina Novović, Aleksandar Tasić, Borbély Róbert, Nemanja Mihailović, Aleksa Marinković, Nenad Vasić, Mirko Marić, Milan Stojanović, Marko Miletić és Dušan KostićBeethoven Fidelio c. operájából részleteket adtak elő, valamint A. Dvořák fúvósokra és mélyfúvósokra írt d-moll szerenádját (op. 44.).

Marija Adamov és sokan mások érdeklődéssel várták a magyarországi Kelemen Kvartett fellépését. A vonósnégyes azonban Kelemen Barnabás Kossuth-díjas hegedűművész komoly vállsérülése miatt nélküle és felesége, Kokas Katalin Liszt Ferenc-díjas hegedű- és brácsaművész nélkül érkezett.

Mivel fél kvartett érkezett, a Kelemen Kvartett programja meg kellett, hogy változzon. Homoki Gábor kiváló fiatal brácsa- és hegedűművész átvette az első hegedűs szerepét, és nagyban hozzájárult F. Mendelssohn d-moll hegedű-, cselló- és zongoratriója (op. 49.) sikeres előadásához. Különös dicséret a fiatal Fenyő Lászlónak, akit nagyra becsülünk. Egyik évben a Liszt Ferenc Kamarazenekarral Haydn-művet adott elő, másik évben a Vajdaság Szimfonikus Zenekarral Dvořák hangversenyét játszotta, most harmadik alkalommal muzsikált az újvidékiek, ezúttal a NOMUS közönsége előtt. Az egyik fiatal csellistánk, az Újvidéki Művészeti Akadémia tanára a világon a legjobb csellóművésznek tartja. Fenyő valóban fantasztikus volt C. Franck csellószonátájának az előadásában, amelyet Aleksandar Madžarral (a belgrádi származású zongoraművész jelenleg a brüsszeli Flamand Királyi Zeneakadémia és a berni Zenei és Színházi Akadémia tanára – a szerző megj.) együtt adtak elő, aki bevezetőként eljátszotta Brahms Zongoradarabjait (op.118.), hogy aztán C. Franck A-dúr cselló- és zongoraszonátájának előadásában Fenyő László kiváló munkatársa lehessen. Szerintem fellépésük volt a legjobb est a NOMUS-on – mondta Marija Adamov.

Egyesek szerint a fesztiváli műsor csúcsát a barokk-est jelentette. Ritkán van alkalmunk G. F. Händel-áriáit hallgatni az újvidéki Zsinagógában. Roberta Invernizzi szopránénekesnő,a barokk és a klasszikus kori zeneművek egyik legkeresettebb szopránszólistáját a régi korok zenéjét autentikus történelmi hangszereken népszerűsítő Accademia Hermans együttessel (művészeti vezető: Fabio Ciofini csemballóművész) adta elő. Marija Adamov szerint Roberta Invernizzi a NOMUS-on különösen a G. F. Händel Julius Caesar Egyiptomban c. opera négy Kleopátra-áriájával remekelt.

A németországi Kronberg Zeneakadémia fiatal tanáraiból megalakult vonósnégyese is kiváló együttesként mutatkozott be a közönségnek. Velük lépett fel Irena Grafenauer fuvolaművésznő, aki betegsége után visszatért, és még mindig az egyik leghíresebb fuvolaművésznő, akit én hallottam. Ezenkívül meg kell említenem a már több alkalommal Újvidéken fellépő Matej Bekavacot, aki generációjában a legismertebb klarinétművésznek számít. Akiket felsoroltam, valójában a kamarazene gyöngyszemei!

Számomra meglepetés volt, hogy a nagy létszámú Újvidéki Kamarakórus olyan nagyszerűen felkészült, hogy egyetlen közös próba után kiválóan tudott énekelni a Sudar Percussion együttes Oxygene c. záró koncertjén. Egyes művészek ugyanis az ilyen fesztiválokon először találkoznak egymással, de nagyon felkészülten érkeznek a rendezvényre, s néhány próba után egész estét betöltő programmal rukkolnak ki.

És nem utolsósorban kiemelném Palojtay János és Fejérvári Zoltán fiatal, magyar zongoraművészek elbűvölő koncertjét az idei fesztiválon – fűzte hozzá a NOMUS művészeti vezetője.

A sikeres fesztivált, amelynek fővédnöke Újvidék volt, Újvidék Zenekedvelő Ifjúsága – Milan Radulović, a fesztivál főfelelőse és Mia Doroški műsorfelelős munkatárs – szervezte. Besegített sok önkéntes, kedves fiatal. Így minden zökkenőmentesen zajlott le, és a színvonalas nemzetközi rendezvény igazi zenei ünneppé lett minden korosztály számára.