2024. március 29., péntek

Komor játék

A napokban megnyílt Kubát Gábor szabadkai fiatal festőművész tárlata a palicsi könyvtár kiállítótermében. Az alábbiakban Molcer Mátyás költő, zongoraművész a kiállítás megtekintése után papírra vetett szövegét közöljük:

,,Kubát Gábor kombinált technikával készült, sötét és világos tónusú figurális festményeit szemlélve Michelangelo szavai jutottak eszembe: „Aki meglevő szabályokat követ, megszűnik alkotó lenni. Aki utánoz valakit, nem tesz túl rajta.”

Az akadémista festők nem szívesen fogadják a független alkotókat, mint Kubát Gábort, aki egyéni, öntörvényű művész.

Boros Györgynek, a kiváló pedagógusnak köszönhető, hogy mind több szabadkai festő kilábal a rajztanáros festészetből. Kubát Gábort nem tudták a szabálycsináló mesterek és azok epigonjai szakmai megnyilatkozásaikkal meghatni. Az ő indulatos, temperamentumos, merész ecsetkezelése túlmutat „a mai kocsmán”*. Igaza volt Malernek: „A tradíció slamposság!” A különféle divatáramlatok izmusok, a szuperrealizmus ellenpólusaként modern művészetet mímelő képek mintegy torzító tükörben való láttatása távol áll művészünktől. A stílusjegyeket eltúlzó utánzókról kár szót ejteni.

Kubát Gábor töprengő, vívódó alkotó, játszadozásai a giccsel, a szürrealizmussal és az expresszionista, minimalista pszichedelikus hiperralizmussal elmélyült gondolatokat sugalló, komor játékok, nem tetszetős képek, távol állnak a befutott alkotók konvencionális alkotásaitól. Nem hisszük, hogy a képzőművészeti maffiapiac fantáziát lát majd bennük, de öntörvényű művészként valószínűleg ez vajmi kevésbé érdekli, ő elsősorban önmagát igyekszik kifejezni. Stílusa, elképzelése, bátorsága erkölcsi magasságokba emeli, elkülöníti a rutinos szorgalommal műalkotásokat gyártó, hétköznapi gondolkodású, szervilis ,,alkotóktól”.

A materiális világban az idő fogságában vergődő alkotó küzdelme a hiábavalóság ellen az övé. Ily módon keletkeznek a „halhatatlan” remekművek.”

* Utalás József Attila Ars poetica című versére (Én túllépek e mai kocsmán, / az értelemig és tovább! )