2024. április 24., szerda

Az ellenállhatatlan Makarska

Türkizzöld tenger, csodálatos természeti szépség, hegyi levegő és felhőtlen üdülés várja a nyaralókat

Makarskát Dalmácia gyöngyszemének, az Adria legszebb nyaralóhelyének szokás nevezni, a helyiek büszkén mondják, hogy az Adriai-tengernek ez a legellenállhatatlanabb része, a csodálatos természeti szépsége mellett azért is, mert a legkedvezőbb helyen található Dalmácia szívében, Split és Dubrovnik között. A hegyi és a tengeri, tiszta, sós levegő elegye ózondús légkört teremt a kedvező fekvés és szerencsés klimatikus viszonyok közepette, mivel Dalmáciának ezen a vidékén a legszámottevőbb az évi napsütéses napok száma, ezért az üdülőhelyet földi paradicsomként is emlegetik. Igen, mert valóságos édenkert ez, a fenséges szőlőlugasok, olajfaerdők, megteremnek itt különleges gyógynövények, aromatikus és egzotikus fűszernövények, finom zöldségfélék és a sok napsütéstől édes, zamatos gyümölcsök mint a füge, gránátalma, a vadkörte és a világhírű makarskai megy, amiből a Maraskino meggylikőr készült – ez mind ezt a tájat gazdagítja. Dús a növényzet, rengeteg a fenyőerdő még a parton is, szinte beleér a tengerbe, éppen emiatt napernyőre nincs is szükségük az érzékenyebbeknek, mert a fenyvesek természetes árnyékot nyújtanak a nyári hőségben.

Bátor fürdőzők – skandinávok vagy szlovákok lehettek

Bátor fürdőzők – skandinávok vagy szlovákok lehettek

A város a közeli Makar nevű településről kapta a nevét, melynek a jelentése bíbor (föníciai nyelven mucar), talán onnan ered, hogy a föníciaiak az öbölben rengeteg bíborcsigát leltek. A várost évszázadokon át uralták a rómaiak, törökök, velenceiek, franciák és az osztrákok. A horvát törzsek a VII. században telepedtek le a tengerparton, a türkiz vizű Cetina és a zöld színű Neretva folyók közötti területen. Talán ennek a két különös színű folyónak a vize is hozzájárult, hogy Makarskánál az Adria gyönyörű zöldeskék árnyalatot kapott.

A horvát nyelvet hivatalosnak 1865-ben ismerték el a Hasburgok, amikor a horvát nemzeti öntudat felülkerekedett és győzedelmeskedett, így a helyi igazgatás is a horvát lakosság kezébe került, ezért a mai napig október 24-e a város napja.

Ilyenkor még üresek a padok Makarskán

Ilyenkor még üresek a padok Makarskán

Április 13-án, pénteken reggel 9 körül látta meg a Makarskai-öbölt a Titelprevoz idegenforgalmi ügynökség sötétzöld autóbuszából a több mint 50 fős, kiváló hangulatban, nosztalgiázó dalmát dalokat éneklő társaság, élükön Szolda Józseffel, aki az újságírókat és a turisztikai dolgozókat infotúrára invitálta, a makarskai Peca Tours meghívására. A tengerparttól alig karnyújtásnyira levő Bonaza Szálló teraszán Peca, azaz Predrag Aranđelović frissen, lendületesen, tettrekészen és kitörő örömmel fogadta az úttól kissé elcsigázott, mégis lelkes és kíváncsiságtól fűtött csapatot. Nyomban a háromnapos útitervet sorolta, és mindenkit biztatott, hogy siessenek reggelizni, és iparkodjanak, mert hamarosan kezdetét veszi az intenzív túra. A vendéglátó horvátországi szakértőnek, de különösen a közép-dalmát tengerpart ismerőjének mondta magát. Immáron 20 éve sikerrel vezetik a Peca Tours vállalkozást, amelynek a tulajdonosa nem ő, hanem a neje, Marina. Kihasználva a lelkesedését, azonnal megkértem, mondjon egy-két szót önmagukról, hozzátéve, hogy én először járok Makarskában.

– Szégyellje magát! – hangzott a válasz. – Mire várt eddig! De én majd most mindent megteszek, hogy bepótolja mindazt, amit elmulasztott.

Riporterünk tengerészek ölelésében

Riporterünk tengerészek ölelésében

– Húsz év óta működik a cégünk, nagy-nagy sikerrel, de Szerbiából 12 éve fogadjuk a turistákat. Azóta töretlen az együttműködésünk a kúlai Titelprevozzal, s mondhatom, jobb partnert az ember nem is kívánhat magának. Számomra most az a legnagyobb öröm, hogy jövőre elindulhat a charterjárat Belgrád és Brač között, heti egy alkalommal, ami bizonyára azt eredményezi majd, hogy kényelmesebben, könnyebben jöhetnek Szerbiából a nyaralni vágyók. Ott voltam a belgrádi idegenforgalmi kiállításon. Soha akkora érdeklődést nem tapasztaltam, mint az idén. Nagyon örülök neki, s mindent megteszek annak érdekében, hogy azok, akik ellátogatnak ide, jól megismerjék ne csak Makarskát, hanem Dalmáciának ezt a részét. Az én specialitásom a Közép-Adria. De nyitott vagyok másra is, ha kell, Umagtól Dubrovnikig bemutatok mindent, ami érdekli a turistákat. Persze azért Makarska a központi helyünk. Itt a legszebb a tenger, legjobb az üdülés, és ellenállhatatlan a nyaralók részére ez a közeg. A mi apartmanjaink mintegy 80 méterre vannak a tengerparttól. Alkalmazkodunk a kívánságokhoz és az üdülők zsebéhez, többféle kategóriájú, mondjuk, A, B és C ajánlattal rukkoltunk elő az idén – ömlött a szó a folyton mosolygós vendéglátóból.

Rövid sétát tettünk a lenyűgöző öbölben, a tengerparti ösvényen. Csodálatos kőépületek, létesítmények szegélyezik az utat. A part mentén dús a növényzet, gyönyörű a strand, választhat a nyaralóközönség, hogy ki milyet szeretne: homokosat, fehér kavicsosat vagy köveset. Rendezett a sétány, a kikötőhöz vezető út egy kicsit a barcelonai kikötő tájékára emlékeztet, csak jóval kisebb, és itt is sok vendéglő, kávézó szegélyezi a part mentét. A makarskai riviéra a Szent Péter-félsziget által védett öbölben fekszik, ami még ráadásul különleges klímát ad ennek a tájnak, s ehhez hozzájárul az északkeleti részről húzódó Biokovo-hegység oltalmazó nagysága.

Ebédre várva

Ebédre várva

A csapatot tenger gyümölcseiből készült, helyi specialitásokat felvonultató étel- és italkülönlegességekkel fogadták a városháza fogadótermében, ahol Tonči Lalić, a makarskai turisztikai közösség vezetője rögtönzött bemutatót tartott arról, hogy mi mindent kínál Makarska a látogatóknak:

– A bemutatónkat mindig azzal szoktuk kezdeni, hogy a legfontosabb, amit nyújtani tudunk, a természet szépsége, a tenger, a fenyvesek, a part és a Biokovo-hegység. Ez a legvonzóbb, és annak, aki egyszer ide ellátogat, ellenállhatatlan, hiszen többnyire visszatérnek hozzánk. Rengeteg a rendezvény, a fesztivál. Én csak néhányat emelnék ki. Szoktunk halfesztivált rendezni, de közkedvelt a jazz- és a sztripfesztiválunk, és az utóbbi időben kerékpártúrákat is szervezünk. Hamarosan indul a Trogir–Makarska–Biokovo kerékpárversenyünk. A várost gyönyörű kirándulóhelyek övezik. A főszezonban naponta legalább 20 kirándulást indítunk a környező városokba, Zadarba, Dubrovnikba, Splitbe és a szigetekre. Sok sportolási lehetőség van nálunk, de a jó és tiszta levegőnek köszönhetően a gyógyászati lehetőség is adott, és valószínű, hogy a rengeteg strandot nem is kell említenem, hiszen láthatták, és a tengerpartot körülvevő éttermeket, kávézókat is. Érdemes megnézni a makarskai kulturális érdekességeket és emlékműveket, a botanikuskertet, és kirándulást tenni a Biokovo hegyre, egyelőre gyalog, de hamarosan elkészül a libegő, és akkor a felvonóval pillanatok alatt följuthatnak majd a turisták – adta elő szinte lélegzetvételnyi szünetet sem tartva Lalić úr, akitől megtudtuk, hogy a város lélekszáma 15 ezer körül van, főszezonban azonban a turistaözöntől szinte megduplázódik. A turisták nemzeti megoszlásáról is beszélt, nagyságrendben, eszerint a lengyelek, németek, norvégok, svédek, csehek, szlovákok, olaszok és a magyarok kedvelik leginkább Makarskát, kiegészítve ezt azzal, hogy a magyarok a kilencedik helyen állnak. Azt is megtudtuk, hogy tavaly 10%-kal többen üdültek náluk, mint korábban, és hogy az idén újabb növekedésre számítanak.

Miután említette, hogy hamarosan elkészül a libegő, eszembe jutott, hogy a fennállása 75. évfordulójának megünneplésére készülő Slobodna Dalmacija című napilapban figyeltem fel egy érdekességre. Miután a születésnap évébe lépett a közkedvelt dalmáciai, spliti székhelyű napilap, az idén január elsejétől kezdve naponta közöl néhány oldalnyi visszaemlékezést arról, hogy miről írtak egykor, és utánajárnak, hogy az akkor felvetett probléma mára vajon megoldódott-e. Az április 15-ei, vasárnapi számban egy 1955-ben megjelent cikket idéztek, amiből kiderült, hogy hamarosan megkezdik a Makarskát és Biokovót összekötő drótkötélpályán futó vonat kiépítését. Nos, ebből a mai napig nem lett semmi, noha a városi idegenforgalmi vezető eldicsekedett vele, hogy hamarosan várható. A Slobodna Dalmacija ironikusan megjegyezte, hogy 63 éve erre várnak, sőt azóta minden választási kampány idején azt ígérték a szavazóknak, hogy most biztosan meglesz, de azóta is várják. Úgy látszik, hamarosan mégiscsak el fog készülni, hiszen mi is azt tapasztaltuk, hogy lendületes a fejlődés, és valóban szükség lenne rá, hogy a várost összekössék Biokovóval és a hegyen található természetvédelmi parkkal, hogy a látogatók könnyűszerrel, pillanatok alatt elérhessék, és élvezhessék a tenger és a fenyőerdő illatát, a hegyi levegőt.