2024. április 26., péntek
A LENYŰGÖZŐ BRAČ (1.)

Ébredezik Dalmácia

A kúlai Titelprevoz kapta a kiváltságos jogot arra, hogy a jövő évtől megszervezze a turisták repülőútját Belgrádból Bračra

Eddig abban a hiszemben éltem, hogy újat felfedezni, megismerni és elfogadni csak ráhangolódva, teljes odafigyeléssel és pihent elmével lehet. Két hete rácáfolt erre a kúlai Titelprevoz turisztikai iroda által szervezett közép-adriai őrjárat kirándulótúrája, amikor szombaton hajnali négykor (5 óra alvás után) egy autóbusznyi újságíróból és turisztikai dolgozóból álló csapat a makarskai szálláshelyről elindult Splitbe, hogy elérje a 6 órakor Bračra tartó kompjáratot. Mondhatom, egyáltalán nem voltam se lelkes, se érdeklődő, sőt a befogadókészségem a lehető legalacsonyabb szinten állt. Úgy néztem, a többieknél is ez a helyzet, de mégis mentünk, mint a légiósok bevetéskor, hogy a nap végére élményben gazdagon, új ismeretanyaggal bővülve, elégedetten tértünk vissza.

Készülődés az idényre

Készülődés az idényre

Miután az egyórás, szerpentinekben bővelkedő utat megtettük Splitig, és sötétzöld autóbuszunk kedvező helyet kapott a kompon, a vendéglátó Peca Tours képviselője, Predrag Aranđelović harsányan üdvözölt bennünket. Mindenkihez volt egy vidám szava, és udvariasan beterelte a társaságot a komphajó utasszállító részébe. Kényelmesen elhelyezkedtünk a kanapékon, és máris kezdtük jobban érezni magunkat. Jó volt a kilátás Split és a tenger felé is, de úgy tűnt, a kókadozó utasok közül senkit sem nyűgözött le különösebben a táj szépsége. A Slobodna Dalmacija rikkancsa gondoskodott róla, nehogy elaludjunk, vettünk hát tőle újságot. Sikerült megsértenünk azzal, hogy Jutarnji listet is kértünk tőle.

– Én spliti vagyok! – vetette oda büszkén –, én csak a Dalmaciját árulom.

Egy órányi hajókázás, újságböngészés után kiszálltunk Supetarban.

A Jadrolinija Tin Ujević nevű kompja ilyenkor még nincsen tele

A Jadrolinija Tin Ujević nevű kompja ilyenkor még nincsen tele

Brač a horvát tengerpart egyik legnagyobb és legnépesebb szigete a maga 15.000 lakosával, a Spliti-öböl keleti oldalán található Split és Makarska között, 22 kisebb-nagyobb településsel, egy tucat lakott és fél tucat lakatlan házcsoporttal. Az itt élők vagy Splitbe járnak be dolgozni, vagy földműveléssel, turizmussal és halászattal foglalkoznak. A lenyűgözően szép természeti adottságokkal bíró sziget belsejében földművelés folyik – organikus termékeket állítanak elő – és állattenyésztés a hegyi legelőkön, a part mentén pedig a turizmus, vendéglátóipar dívik éjjel-nappal, a halászok viszont éjjel próbálják becserkészni az öbölben a tengeri kincseit, hogy aztán a helyi piacokra, éttermekbe, vendéglőkbe és szállodákba szállítsák.

Álmosan ébredező Supetar fogadta a csapatot. Még a friss újságra is várni kellett, mert mi előbb odaértünk a bódéhoz, mint a sajtótermék. A mediterrán hangulatú város központi része a kikötő, mellette a főtéren sok-sok középkori látnivalóval. Homokos strandja példásan rendezett, és különlegességnek számít a szigeten, mert Bračon nincs sok valódi homokos strand. De mégsem ez a strand viszi el a pálmát, hanem a boli Aranyszarv strand a maga fehér, apró kavicsos, a tengerbe merőlegesen benyúló gátra emlékeztető egyedi képével. A széljárástól függően változtatja alakját és helyzetét. A horvátországi tengerpart szimbólumává vált, de akár Bol védjegyének is nevezhetjük. Supetarból, a sziget legészakibb részéből Bolba, a legdélebbi csücsökbe igyekeztünk. Nyolc órára oda kellett érnünk egy jeles eseményre.

A Titelprevoz autóbusza a kompra vár

A Titelprevoz autóbusza a kompra vár

Magyar Szójuk van? A kérdés nem alaptalan, valamikor a tengerparton is lehetett kapni

Magyar Szójuk van? A kérdés nem alaptalan, valamikor a tengerparton is lehetett kapni

Az ragyogó napsütés, az évszázados fenyők árnyéka, a sikátorok misztikus szelleme, a legizgalmasabb nyaralóhelyek és a szörfparadicsom mellett itt található Brač repülőtere is. A 30 km-es utat egy óra alatt tettük meg, s pillanatok alatt benépesítettük a csöppnyi repülőteret, ahol még nem indult be a repülési idény. Rögtönzött fogadással és díszünnepséggel kedveskedtek nekünk. A repülőtér igazgatója ugyanis bejelentette, hogy jövőre Belgrád és

Brač között a nyaralási idényben charterjáratot indítanak. Szolda Józsefnek, a kúlai Titelprevoz idegenforgalmi iroda képviselőjének átnyújtotta a megbízólevelet, aminek köszönhetően útvezetőnk megszerezte az exkluzív jogot, hogy Szerbiából a dalmát tengerpartra repülővel szállíthassa a turistákat. Ünnepélyesen megígérte, hogy jövőre ugyanez a csoport ilyen módon érkezik majd Dalmáciába.

Tihomir Marinković, Bol polgármestere nagy örömmel vette tudomásul mindezt. A bračiak és a boliak régi álma teljesül majd.

– Boldog vagyok, hogy több éven át tartó előkészület után az idén júniusban megkezdődő repülőtéri bővítési munkálatok után a jövő nyaralási szezonban végre megindulhat a Brač–Belgrád charterjárat. Eddig is nagy volt az érdeklődés Szerbia részéről Brač szigete iránt. Jöttek a turisták, ahogy tudtak. Nagyon sok szép és dicsérő, a lelkünket melengető levelet kaptunk a Brač szigeti és boli nyaralás idején szerzett benyomásaikról. De mindig megjegyezték, hogy egy kicsit fárasztó a hosszú utazás. Ezen próbálunk változtatni az új járattal, hogy kényelmessé, színvonalassá tegyük végre az utazást a horvátországi tengerpart védjegye iránt fokozottan érdeklődő szerb turisták részére – nyilatkozta mosolyogva és elégedetten a polgármester, majd egy koccintásra invitálta a társaságot, és biztatott bennünket, hogy nézzünk szét Brač szigetén, érdemes.

Szolda József átveszi a charterjáratra vonatkozó exkluzív megbízólevelet

Szolda József átveszi a charterjáratra vonatkozó exkluzív megbízólevelet

A reptér csarnoka

A reptér csarnoka

A reptér kívülről

A reptér kívülről

A boli polgármester a kifutón nyilatkozott

A boli polgármester a kifutón nyilatkozott