2024. április 24., szerda

Dačić Indiában

Szerbia és India immár hetvenéves baráti viszonyt ápol, és a jövőben is erre törekszik – áll a külügyminisztérium közleményében, amit Ivica Dačić külügyminiszter többnapos dél-ázsiai látogatása során fogalmaztak meg.

Ivica Dačić ma Sushma Swarajjal, India külügyminiszterével tárgyalt. Minkét fél szándékát fejezte ki az országok közti együttműködés elmélyítésére, mindenekelőtt az autó-, az élelmiszeripar, az IT-technológia, a gyógyszeripar, valamint a tudományos és kulturális együttműködés, illetve a turizmus és a sport terén.

Dačić a kormány nevében megköszönte Indiának, hogy támogatta Szerbiát a területi integritása és nemzeti szuverenitása terén, és nem ismerte el Koszovó függetlenségét.

Újdelhiben ugyanakkor találkozott Tara Gandhival, Mahatma Gandhi unokájával, aki megosztotta Dačićtyal emlékeit nagyapjáról, aki új, demokratikus és független Indiát álmodott meg.

Miután Tara Gandhi könyvet írt a Mahatma Gandi mellett eltöltött időszakról, Dačić felajánlotta annak szerb nyelven való megjelentetését. Tara Gandhi ígéretet tett, amikor ez bekövetkezik, Belgrádba látogat.