2024. március 28., csütörtök

Május 15-én nyílik az újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár

Harminc országból másfél ezer cég mutatkozik be – Háromszázezer euróba kerül a legdrágább traktor

Mezőgazdasági gépek szemléje, nemzeti jószágbemutató, az organikus termelés és termékek bemutatója, több mint 50 szakmai előadás és tanácskozás, nyereményjáték… – mindez május 15-e és 21-e között várja a látogatókat Újvidéken, a 85. Nemzetközi Mezőgazdasági Vásáron, amelyre 30 ország mintegy 1500 kiállítója jelentkezett be – ismertették a tegnapi, belgrádi sajtóértekezleten.

Slobodan Cvetković, az Újvidéki Vásár vezérigazgatója köszönetet mondott a Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Minisztériumnak, amely, mint mondta, évekre visszamenőleg támogatja a Nemzetközi Mezőgazdasági Vásárhoz fűződő összes tevékenységet.

Francia, osztrák, holland, spanyol, olasz, izraeli, tunéziai, bosznia-hercegovinai... vállalatok mutatják be termékeiket, hívják fel a figyelmet szolgáltatásaikra az egy hét alatt.

Željko Radošević, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára jelezte, hogy a szaktárca az idén is saját standján, az Újvidéki Vásár Master csarnokában mutatkozik be. A versenyképesség növelése érdekében a 6-os csarnokban megszervezi a minőségi, organikus és földrajzi eredetmegjelöléssel ellátott termékek bemutatóját. Radošević arra is felhívta a figyelmet, hogy május 17-én a Master Kongresszusi Központban tartják az IPARD – tapasztalatok és lehetőségek elnevezésű tanácskozást, és arra számítanak, hogy sok termelőt érdekelnek majd az EU előcsatlakozási alapjaiból érkező támogatási formák.

Az idei vásáron a legdrágább kiállítási tárgy a Holmer T4-40 önjáró cukorrépaszedő gép lesz: ára 600 000 euró. A legdrágább traktor a John Deere 8345 RT hernyótalpas, ezt 300 000 euróért lehet megvásárolni.

A vásárral kapcsolatos korábbi, újvidéki sajtótájékoztatón Đorđe Mišković, a mezőgazdasági gépek forgalmazói ügyviteli társulásának főtitkára azt mondta, valószínű, hogy a mezőgép-vásárlásra jóváhagyott állami támogatások segítségével a vásár idején számos gazda gépparkja megújul. A kiállított gépeket akár 30 százalékos engedménnyel lehet majd megvásárolni, s más kedvezményeket is kihasználhatnak az érdeklődők.

Szintén a vásár idején, május 18-én és 19-én tartják a Tavaszi Borfesztivált, amelyen vidékünkről mintegy százan mutatják be legjobb boraikat és pálinkáikat.

A rendezvény egyik védjegyének számít már a hagyományos nyereményjáték, melyben a belépőjeggyel vehetnek részt a látogatók. Mint Cvetković bejelentette, az idén két traktort és egy rotofrézert sorsolnak ki. Az Agropanonka Belarus 622-es traktort és Hisarlar rotofrézert ajándékoz. Szintén traktort ad ajándékba a KITE, az idén 100 éves John Deere cég szerbiai képviselője. A jubileum alkalmából a nyertes egy John Deere 5045D típusú traktort hajthat haza.

Az idei vásár partnerországa Franciaország. Jean Pierre Gastaud, Franciaország belgrádi nagykövetségének gazdasági tanácsosa elégedettségének adott hangot, s kiemelte, hogy az újvidéki rendezvény a régió egyik legjelentősebb agráreseménye.

A belépőjegy 600 dinárba kerül, csoportos látogatás esetén 400 dinár. A szintén szervezetten érkező diákok és egyetemi hallgatók, valamint a nyugdíjasok és a 7–12 éves gyerekek 200 dinárt fizetnek. A családi nap pénteken, május 18-án lesz.