2024. április 18., csütörtök

Koreai-félsziget - Az északi atomlétesítmény bezárásának felügyeletére kéri az ENSZ-t a déli elnök

Az észak-koreai atomlétesítmény bezárásának ellenőrzésében való segítséget kért az ENSZ-től Mun Dzse In dél-koreai államfő - jelentette kedden a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

Mun telefonon közölte kérését kedden António Guterres ENSZ-főtitkárral a jelentés szerint.
Az államfő a félórás telefonbeszélgetésben kérte a világszervezetet, kísérje figyelemmel a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről és a béke megkötéséről létrejött megállapodása végrehajtásának az ellenőrzését.
"Azt szeretném, ha az ENSZ-közgyűlése vagy a Biztonsági Tanács nyilatkozatot fogadna el a panmindzsoni békenyilatkozat támogatásáról" - idézte a Yonhap Mun Dzse Int.
Jun Jon Csan, a dél-koreai elnök szóvivője vasárnap bejelentette, hogy a phenjani hatóságok végleg bezárják májusban a Phungeriben lévő atomlétesítményt, lebontási folyamata pedig nyilvános lesz. A szóvivő emlékeztetett, hogy erről a két ország vezetője az április 27-én a demilitarizált övezetben fekvő Panmindzsonban tartott csúcstalálkozón állapodott meg. Kim Dzsong Un megígérte: újságírókat és biztonsági szakértőket hívnak meg Észak-Koreába, hogy figyelemmel kísérjék a folyamatot.