2024. március 28., csütörtök

Újabb diplomáciai csata Szerbia és Horvátország között

Plenković: Nem vagyunk egyformák - Dačić: Valóban, mi nem álltunk Hitler mellett

Nem vagyunk ugyanolyanok, mondta Zágrábban Andrej Plenković horvát kormányfő, aki a két ország történelmére és a kilencvenes évek háborúira utalva arról beszélt, hogy Szerbia felelőssége jóval nagyobb, s nem lehet országát egy napon említeni a szomszéddal. Horvátországban az utóbbi időben sem tett egyik államvezető politikus sem olyan kijelentéseket, mint Szerbiában Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter, s Zágrábban senki sem taposta a képviselőházban a szerb zászlót, ahogyan azt Belgrádban Vojislav Šešelj radikális pártvezér tette, utalt rá Plenković, még egyszer aláhúzva, mindennek fényében nem lehet egyformának nevezni a két országot.

Nemtetszését fejezte ki Ivica Dačić legutóbbi azon kijelentése kapcsán is, hogy Horvátország könnyen megkaphatja a diplomáciai háborút, ha ennyire azt szeretné. Plenković szerint a háború szó említése térségünkben nem vezet semmi jóra, bármilyen kontextusban is történjék.

Dačić rögtön válaszolt a horvát kormányfő legújabb kijelentéseire is. Indiai látogatása alatt közölte, Szerbia és Horvátország valóban nem egyformák, de elsősorban azért, mert hazánk sohasem állt Hitler oldalán, mert Szerbia nem követ el olyan badarságokat, mint szomszédja, továbbá mert Szerbia nem tagadja a háborús bűntetteket, hanem bünteti azokat. A legújabb horvátországi mondatokat elítélte, s a kapcsolatok javítására szólított fel.

Korábban a horvát kormány nem szívesen látott személynek nyilvánította Vulint, válaszul a szerb kormány hasonló döntést hozott Damir Krstičević horvát védelmi miniszter kapcsán. Az intézkedések a két ország közötti kapcsolatok erőteljes romlását és sértő kijelentések tömkelegét idézték elő.