2024. április 25., csütörtök

A századforduló művésze volt

Pechán József – A századforduló művésze címmel nyílt kiállítás a nagybecskereki Népmúzeumban.

A rendezvény a verbászi és a nagybecskereki múzeumok együttműködésével, valamint magángyűjtők hozzájárulásának köszönhetően valósult meg. A kiállítást pénteken este Richard Hengl, a verbászi Kultúrközpont igazgatója nyitotta meg.
– A Pechán József – a századforduló művésze című kiállítás a két múzeum: a nagybecskereki Népmúzeum és a verbászi Városi Múzeum, valamint Jovan Mandić újvidéki magángyűjtő hozzájárulásával valósult meg – mondta Ivana Arađan, a nagybecskereki Népmúzeum kurátora, a kiállítás szerzője.
– Azt hiszem, hogy ilyen teljes Pechán-gyűjteményt még nem is nagyon láttunk. Tehát ennek a kiállításnak nyilván ez a külön értéke. Én a magam részéről 14 dokumentumot bocsátottam a rendelkezésükre, amelyek közül sok mindent most láthat először a közönség – hallottuk Bordás Győző írótól, a Pechán-monográfia egyik szerzőjétől. 
A kiállítást június 15-éig lehet megtekinteni a nagybecskereki Népmúzeumban. Ez alatt az idő alatt előadásokat szerveznek Pechán József képzőművészeti és fotográfusi munkájáról.