2024. április 23., kedd

Növekvő víz- és szennyvízdíj

Fontos mozzanatok a Zentai Magyar Kamaraszínház életében – Tavaly 6500 turista járt Zentán

A zentai képviselő-testület a múltkori ülésén elfogadott új ügyrendi szabályzattal csökkentette a képviselők fölszólalásainak időtartamát, és a továbbiakban nem kötelező a tévéközvetítés. A testület tegnapi ülésén a közvetítés már el is maradt. Talán ezzel, talán a kevésbé „izgalmas” napirendi pontokkal, esetleg némely (gyakran fölszólaló) képviselő távolmaradásával magyarázható, mindenesetre a testületnek másfél órára sem volt szüksége, hogy tíz napirendi pontnak a végére járjon. S mindez viharos viták nélkül zajlott.

A lakosság zsebét legközvetlenebbül a víz és a szennyvízelvezetés díjának a növelése jelenti, ami együtt történt a kommunális közvállalat költségvetésének a módosításával. Bodó József igazgató indoklása szerint a törvény is kötelezővé teszi a díjnövelést, emellett olyan újabb keletű kötelezettségek hárulnak a szolgáltatóra, amelyek nagy kiadással járnak. Ezek közé tartozik a vízmérők havi leolvasása, a vízórák ötévenkénti ellenőrzése stb. A képviselők jóváhagyásával 10 százalékkal drágul a víz díja, 25 százalékkal pedig a szennyvízelvezetés. A két költség köbméterenként összesen közel 12 dinárral lesz nagyobb az eddiginél.

Új rendelet született az utcák, terek stb. elnevezésének szabályozásáról, valamint a légszennyezés méréséről, ami lényegében az eddiginek a folytatását jelenti; továbbá megvitatták a képviselők a tíz évre szóló regionális hulladékigazgatási terv javaslatát.

Érdemes megemlíteni a Zentai Magyar Kamaraszínház múlt évi munkájáról szóló jelentését, annál is inkább, mert Wischer Johann igazgató négy fontos mozzanatot is kiemelt a tavalyi színházi életből: elkészült és rendkívül közkedvelt lett a kamaraterem, megszervezték a Teátrum Neked! színházi fesztivált, első alkalommal történt meg, hogy magyarországi Kossuth-díjas művész (Szilágyi Tibor) szerepet vállaljon a zentai színház produkciójában, valamint első alkalommal tartotta Zentán a közgyűlését a Magyar Teátrumi Társaság.

Zenta Község Idegenforgalmi Szervezetének jelentéséből és Laskovity Kornél igazgató áttekintéséből pedig megtudhattuk egyebek között, hogy tavaly mintegy kétezren tekintették meg a Zentai Csata Emlékkilátót, 6500 turista (kétharmaduk hazai) járt a városban, akik összesen 23 400 vendégéjszakát töltöttek itt.