2024. április 16., kedd

Közelednek a felvételi vizsgák, megkezdődött a hajrá

Nagy érdeklődés övezte a hétvégén Újvidéken, az Európa Kollégiumban és a József Attila Általános Iskolában megtartott felkészítő tábort

A Magyar Nemzeti Tanács februárban kezdte meg azokat a tantermi felkészítőket, amelyek az MNT ösztöndíjprogramjának szerves részét képezik, és az a feladatuk, hogy az érettségizők minél jobban felkészülhessenek a szerbiai egyetemek felvételi vizsgáira.

Újvidéken, az Európa Kollégiumban megtartották a Magyar Nemzeti Tanács által szervezett kétnapos felkészítő tábort, a diákokat a megnyitón Petkovics Márta, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja üdvözölte (Ótos András felvétele)

Újvidéken, az Európa Kollégiumban megtartották a Magyar Nemzeti Tanács által szervezett kétnapos felkészítő tábort, a diákokat a megnyitón Petkovics Márta, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja üdvözölte (Ótos András felvétele)

A tantermi felkészítőket kétnapos felvételi felkészítő tábor követi a következő tantárgyakból: magyar nyelv és irodalom, angol nyelv, német nyelv, matematika, kémia, biológia, pszichológia, számítástechnika és informatika, történelem és közgazdaságtan.

A tábor megnyitójára április 28-án, szombaton 9.00 órai kezdettel került sor Újvidéken, az Európa Kollégiumban. A megnyitón többek között részt vett Petkovics Márta, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja is, aki elmondta lapunknak, hogy február 1-jétől tart a felvételi felkészítő, a tanárok eddig online rendszerben dolgoztak, és egy tantermi felkészítőt tartottak.

– Az a célunk, hogy szombaton és vasárnap a tanárok úgymond megpatkolják még a gyerekeket, azokat a réseket, amelyek jelentkeznek náluk egyes tantárgyaknál, most kitölthetik. Eredetileg 14 tantárgyból hirdettük meg a felkészítőt, néhányra azonban nagyon kevesen jelentkeztek, illetve nem is jelentkeztek. A hétvégén 10 tantárgyból lesz felvételi felkészítő, az Európa Kollégiumban több mint 70 diák és 10 tanár van elszállásolva. A tantermi órákat a közeli József Attila Általános Iskolában tartották meg. Szombaton este közös programot szerveztünk, fél kilenctől, a Művészeti Akadémia harmadéves hallgatói bemutatták Salinger Zabhegyező című darabját, amelyet Lénárd Róbert rendezett. Ezután közös játékra került sor, majd vasárnap folytatódtak az órák – mondta Petkovics Márta.

A diákok átálltak az online rendszerre, népszerűbb, mint volt, de mi fontosnak tartjuk azt, hogy személyesen is találkozzunk, március 24-én már volt is egy tantermi felkészítő, és természetesen  május és június folyamán tovább folytatódnak a felkészítők, de azokat már Szabadkán és Zentán tartják meg.

– Számunkra rendkívül fontos, hogy minél több diák tanuljon itthon, ezért működtetjük a komplex ösztöndíjrendszerünket. Azért fontos, hogy itthon tanuljanak, mert szükségünk van fiatal értelmiségi rétegre, és úgy gondoljuk, hogy Újvidéken, illetve Szabadkán tudjuk őket kinevelni. A fiatal értelmiségre mindig nagy szükség van, mi az ösztöndíjakkal is támogatjuk őket, másrészt nagyon fontos, hogy a gyerekek megtanuljanak szerbül, hiszen így tudnak majd később munkát vállalni. Az a lehetőség, amit Újvidéken az Európa Kollégium biztosít, a szakkollégiumi rendszer, úgy gondolom, nagyon fontos, mert mindenki saját érdeklődési körével kapcsolatban megismerheti a szakterminológiát. Ezenkívül, lehetőségük van ismerkedni, közéleti esteken részt venni, és természetesen életre szóló kapcsolatokat kialakítani a kollégiumban – magyarázta Petkovics.

A megnyitón megkérdeztük a fiatalokat is, miért jelentkeztek az előkészítő táborba.

Domány Andreina Csantavérről érkezett, és a szabadkai Közgazdasági Egyetemre szeretne járni.

– Marketing szakra szeretnék beiratkozni, ezért nagyon fontos számomra ez a felkészítő, mert újra átvesszük az anyagokat, ennek köszönhetően könnyebb lesz a felvételizés. Ha jól tanulok majd az egyetemen, akkor több esélyem lesz itthon munkát találni – véli Andreina.

A törökbecsei Farkas Szabolcs elmondta, hogy Újvidéken szeretné folytatni a tanulmányait.

– A testvérem is Újvidéken tanult, és sok jót mondott az itt töltött évekről, én a Bölcsészettudományi Kar történelem szakára szeretnék iratkozni, mert a történelem a kedvenc tantárgyam. A felkészítő nagyon sokat jelent számomra, mert a tanárok jobban elmagyarázzák az anyagot – magyarázta Szabolcs.

Kobrehel Réka Hódegyházáról jött, többek között azért jelentkezett a táborba, mert május folyamán középszintű nyelvvizsgát szeretne tenni.

– Ez egy gyakorlati képzés, lehet fejleszteni a készségeinket, illetve új barátokra találhatunk. A továbbtanulásommal kapcsolatban még nem döntöttem, az egyik lehetőség, hogy Újvidéken a Jogi Karra iratkozzak. Az sokat jelent, hogy magyar nyelven is felvételizhetek – mondta Réka.

Benyák Attila szerint jobbak a lehetőségei a továbbtanulásra itthon, mintha külföldön próbálkozna.

– Én az orvosi egyetemre szeretnék beiratkozni, itthon ezt sokkal olcsóbban megtehetem, mint külföldön. A felkészítő egy plusz segítségnek számít, persze otthon is tanulok, és másfajta segítségem is van, de ez nagyon sokat segít – jegyezte meg Attila.