2024. április 19., péntek

Strandidény május 8-ától

A fürdőhelyen nem szerveznek majálist, a program a Kamenicai és a Limáni parkban lesz
Dávid Csilla felvétele, archív

Dávid Csilla felvétele, archív

Az újvidéki fürdőhely kapui egész évben nyitva vannak a látogatók előtt, májustól azonban fizetni kell. Korábban ez a dátum május 15-ére esett, az utóbbi években – ügyviteli magyarázattal – kitolták május 1-jére, az idén május 8-ától kell majd fizetni a belépőjegyért. Az árlista a fürdőhely 107. idényében nem változott a tavalyihoz képest, az egyszeri belépésre feljogosító jegy ára 50 dinár lesz, míg az engedmény nélküli idénybérlet ára 1345 dinár. Nyugdíjasok, diákok és más, kedvezményezett csoportba tartozó polgár 1150 dinárért válthat magának szezonjegyet. Ezekről tudni kell, hogy többé nem fényképes, személyre szóló belépőjegyek lesznek, hanem chipes kártyák, amelyek egy személy számára teszik lehetővé a belépést, a nap folyamán korlátlan alkalommal azzal a feltétellel, ha kilépéskor lejelentkezünk a leolvasó berendezésnél. Ha a bérlet tulajdonosa ezt nem teszi meg, a rendszer azon a napon nem fogja többé megnyitni előtte a billenőkaput. A chipes kártyák a helyszínen április 30-ától megvásárolhatók, 8 és 19 óra között.

A Strandon minden készen áll az idénykezdésre. A homokot a helyén tartó, szélvédő deszkakerítést tegnap eltávolították, a híd alól elvitték a Városi Kertészet gépeit, amelyek a tél folyamán ott parkoltak. A kabinokban elvégezték a patkány- és rovarirtást, a fagylaltos ládák már a helyükön vannak, noha még nem nyitották ki mindegyiket. Egy új játszóteret is kiépítettek, a kocsmák és kávézók pedig tovább „terjeszkedtek” a homokon – úgy tűnik, több széket, lazy-bag és nyugágyat vittek le, mint tavaly.

Az idény szeptember 30-áig tat, a hét évnél fiatalabb gyerekeknek nem kell fizetniük.

Május elsején a Strand nyitva lesz, alkalmi programot nem szerveznek. A Kamenicai parkban viszont igen, ez az esemény a Városi Kertészet felügyelete alatt zajlik majd. Az előkészületeket elvégezték, a füvet lekaszálták, 30-40 helyen kijelölték a tűzrakásra használható helyeket. Egy-egy ilyen pont bérlése egész napra 400 dinárba kerül majd. Parkolni az idén is csak a Kamenicai park bejárata, azaz a sorompó előtt lehet majd, a napi parkolójegy ára 200 dinár lesz. A „tűzipénzből” és a parkolási díjakból befolyó összeget a park revitalizációjára fordítják. A május elsejei látogatóknak szemétgyűjtő zacskókat osztanak majd ki, mozdítható toalettekből nem lesz hiány. Akárcsak a korábbi években, a Városi Kertészet ezúttal is felszólítja a majálisozókat, hogy tartsák tiszteletben a park házirendjét, mindenekelőtt a tűzvédelmi előírásokat!

A Limáni parkban is szerveznek május elsejei programot, a koncertek itt már délelőtt 10 órakor megkezdődnek. Mindenekelőtt rockzenével várják a látogatókat, a SPENS mellett működő dinópark is nyitva lesz, 10 és 20 óra között, akárcsak a több napon. Május elsején edukációs dinótúrát szerveznek itt a gyerekek számára.