2024. április 24., szerda

A függőségi betegségekről és a következményekről

Előadássorozat az általános és a középiskolákban

A kábítószerek, az alkoholizmus és a dohányzás, illetve valamennyi függőségi betegség életveszélyes hatásairól hallhatnak előadást magyar és szerb nyelven Topolya, Kishegyes és Kanizsa községek általános és középiskolásai a Men-thal Drogprevent civil szervezet, illetve a Dr. Hadzsy János Egészségház védőnői szolgálatának szervezésében, Topolya község támogatásával.

Megfeszített figyelemmel hallgatták a gyerekek az előadást (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Megfeszített figyelemmel hallgatták a gyerekek az előadást (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az önkéntesek bevonásával létrejött előadás-sorozat kezdeményezője Holló István, akinek a belügyi szervek munkatársaként, illetve a topolyai rendőrállomás bűnügyi osztályának a vezetőjeként is van tapasztalata ezen a téren. A pacséri Moša Pijade Általános Iskola hatodikosainak és hetedikeseinek szervezett előadás szünetében arról érdeklődtünk, hogy milyen szinten sikerül megszólítani a gyerekeket.

– Jelentősen nagyobb érdeklődést tapasztalunk, mint amire a mi – önkéntes alapon szervezett – kapacitásaink elegek lennének. Különösen magyar nyelven van igény a munkánkra. Nagyon fontos rámutatni a függőségi betegségek következményeire, mert sokan – szülők és gyerekek egyaránt – nem veszik őket komolyan.

A Men-thal Drogprevent hogyan igyekszik hatást gyakorolni a fiatalokra?

– Nekünk az az elsődleges célunk, hogy rávezessük a gyerekeket arra, hogy a „szer”, de akár a túlzásba vitt virtuális valóság is, tönkreteszi az életüket. Ha sikerül csökkenteni a vevőkörét a drognak, talán kevesebb lesz az eladó is. Abban bízunk, hogy a nem kevés elrettentő kép és videofelvétel rámutat a kábítószer hatásmechanizmusára, egészségügyi és jogi következményeire. Fontos azt is tudatosítani a fiatalokban, hogy van választási lehetőségük, amikor az örömforrásokat keresik. Érzékeny nagyon ez a téma, hiszen arra is vigyáznunk kell, nehogy felcsigázzuk a mindenre kíváncsi és kihívásokat kereső fiatalok kíváncsiságát.

Mik azok a jelek, amik már egyértelművé teszik, hogy baj van?

– Kor- és egyéniségfüggő, hogy a szülőnek mikor kell reagálnia és bizonyos lépéseket megtennie. Nagyon fontos, hogy semmiképpen nem szabad radikális vagy agresszív módon viszonyulni a gyerekhez. A leghatékonyabb és a legszerencsésebb, ha észszerű keretek között simul a szülő a gyermek életviteléhez, hogy mindig tudja, hol van és kivel. Mindenkinek jobb, ha őszinte a viszony. Sajnos szinte törvényszerű, hogy a szülő csak akkor veszi észre a jeleket, ha a baj már bekövetkezett. Ezek a jelek általában a túlpörgés, erős zárkózottság, furcsa tárgyakat lehet nála találni, mint például a cigarettapapír, alumíniumdarabkák vagy más fura dolgok.

Melyik a legveszélyesebb életkor?

– A függővé vált egyének gyakran már 14 éves koruktól kapcsolatba kerültek valamilyen tudatmódosító szerrel, s ez a középiskolában már csak fokozódik. Ezek a gyerekek általában kevesebb figyelmet vagy szeretetet kaptak a családban. Személyiségi problémákkal is küszködnek, és az űrt mesterséges vagy inkább szintetikus anyagok fogyasztásával próbálják pótolni.

Azt hinnénk, hogy a gond főleg a nagyobb városokat érinti. Ezzel szemben az utóbbi években a falvakban is megjelent.

– Igen. Korábban a tehetősebb családok gyermekei voltak a célcsoportja a dílereknek, ma már a szegényebb réteg is él vele, többen összedobják a pénzt. A mi kis közösségünkben főleg a fiúk a veszélyeztetettek.

Kik azok, akik nagyobb eséllyel zuhannak bele a drog világába?

– Azok, akik, úgymond, csak kíváncsiságból próbálják ki, és észrevétlenül máris a hálójába kerülnek. Aztán azok, akik kezdetben hétvégenként, ünnepségek alkalmával próbálják ki. A harmadik csoportba tartoznak azok, akik a problémáikat így próbálják kezelni. Ők már szenvedélybetegnek számítanak, és gyógykezelésre szorulnak. A gyógyulásra csak akkor van esély, ha az egyén is akarja. Az erős egyéniség is ugyanúgy belekerülhet ebbe az ördögi körbe, de neki nagyobb az esélye arra, hogy ki tud lépni.

Mekkora az esély a gyógyulásra?

– Nagyon kis százalékarányokról beszélhetünk. A leghatékonyabbnak bizonyos zárt, főleg vallási alapokon működő rehabilitációs közösségek bizonyulnak, személyiségcserét és munkaterápiás módszereket alkalmazva. Szerbiában az ortodox egyháznak vannak ilyen közösségei. Környékünkön sajnos a katolikus egyház által működtetett program anyagi keret híján leállt. Hozzánk legközelebb Magyarországon egy Pécs környéki, a református egyház által támogatott intézménynek van jó híre, de Boszniában és Szlovéniában is működik hatékony közösség.