2024. április 24., szerda
VÍZILABDA

Az ígéret szép szó

Viktor Jelenić a Szerbiai Vízilabda-szövetség új elnöke

A hét elején a Szerbiai Vízilabda-szövetség új elnököt kapott: Milorad Krivokapić helyett ezentúl Viktor Jelenić, a válogatott egykori tagja, a Crvena zvezda Vízilabdaklub jelenlegi elnöke tölti be a posztot. Jelenić egyedüli indulóként nyerte el a címet, a klubok többsége pedig már a jelölés során őt támogatta.

Viktor Jelenićnek piszokul nehéz dolga lesz a vízilabda-szövetség élén (Fotó: Beta)

Viktor Jelenićnek piszokul nehéz dolga lesz a vízilabda-szövetség élén (Fotó: Beta)

Krivokapić, habár büszke négyéves munkájára – 2014-ben vette át az elnökséget –, úgy döntött, újabb ciklust már nem vállal. Értékelésében eredményesnek ítélte meg az elmúlt időszakot, természetesen kiemelte Dejan Savić szövetségi kapitány és a válogatott munkáját. Érdekes azonban, a szövetség és a játékosok közti súrlódásról egy szó sem esett a júliusi világbajnokság óta, Filip Filipović csapatkapitány nyilatkozatairól – akik követik a szerb póló történéseit, talán még emlékeznek a szövetséget bíráló interjúira – a budapesti viadalt követően mindenki megfeledkezett, nem firtatták a történteket. Hogy miért, talán már örök rejtély marad.

Váltásra mindenképp szükség volt tehát, a honi vízilabda rég nem látott mélyrepülésben van. Savić és a köré tömörülők már régóta igyekeznek felhívni a figyelmet a hiányosságokra. A szakvezető időről időre hangsúlyozza, az évek óta uralkodó áldatlan állapotok a későbbiekben bosszulják meg magukat. Nyilván ő sem gondolta, hogy ez ilyen hamar bekövetkezik majd. Az évekkel ezelőtt kiválóan működő utánpótlás-nevelés, a fiatal generációk eredményessége az utóbbi időben jóval elmarad a korábban tapasztaltaktól. A felnőttválogatott generációváltáson esik át, akár ezzel is magyarázhatnánk az eddigi sikersorozat megszakadását, az azonban már a vb-n megmutatkozott, hogy valami nincs rendjén, s a helyzet azóta egyre csak romlik. A minden világversenyről éremmel hazatérő válogatott az utóbbi időben a megszokotthoz képest igencsak gyengén szerepel. Az elmúlt években, sőt évtizedben, világligadöntőt el sem lehetett képzelni a szerbek nélkül, idén viszont nem sikerült kvalifikálniuk magukat. Az Európai Úszószövetég által életre hívott Európa-kupán Savić alakulatának „csak” a negyedik hely jutott, ami önmagában persze rendkívüli teljesítmény, ha viszont ez elmúlt éveket vesszük alapul, csalódást keltő. Hozzászoktunk, hogy legalább a vízilabda-válogatott elkényeztet bennünket. Nos, ők eddig bírták az országban általánosságban uralkodó helyzetet. Nem véletlen, hogy a hazai egyesületek már rég nem játszanak jelentős szerepet az európai kupasorozatokban, egyetlen neves játékos sem maradt az országban. Erős klubok nélkül pedig erős válogatott sem létezhet, amire már többen felhívták a vezetők figyelmét. Mindhiába. El kellett jutni erre a pontra, hogy talán ők is észhez térjenek, s ne csak saját céljaik eléréséhez használják a pozíciójukat. Reménykedjünk…

Az új elnök személye persze semmire sem garancia, sőt. Sokak szerint ő sem lesz jó hatással a hazai vízilabdára, hiszen a Crvena zvezda színeit képviseli, amitől nehéz elvonatkoztatni, s elképzelni jövőbeli pártatlanságát. Mindazonáltal, programjában hangsúlyozta, elsődleges feladatának tekinti, hogy megfelelő körülményeket biztosítsanak a válogatottaknak, igyekezniük kell megteremteni a főleg anyagi lehetőségét annak, hogy a világklasszisok visszatérjenek a hazai klubokhoz, és ne más országok csapatait erősítsék a bajnokságokban. Szeretné, ha a tokiói olimpiát megelőző évben minden válogatottkeret-tag itthon játszana. A cél egy újabb olimpiai arany. Nehéz feladat elé néz, a szövetség jelenlegi adóssága 1,3 millió euróra rúg, nem lesz könnyű dolguk. Még akkor sem, ha alelnökének az egykori klasszist, korábbi csapattársát, Danilo Ikodinovićot választotta, aki a kis híján tragikus balesetét megelőzően rendkívüli játékos volt. Igazából mindketten azok voltak, az új pozíciójukban ez azonban kevés lesz, a medencén kívül, üzletemberként, vezetőként is bizonyítaniuk kell, önös érdekeket figyelmen kívül hagyva, s mindent a szerb vízilabda újbóli felvirágoztatásának alárendelve.

Jelenić a megválasztását követően azt nyilatkozta, ígéri, hogy a mandátuma lejárta után emelt fővel járhat, s mindenkinek a szemébe mer majd nézni. Piszok nehéz dolga lesz, az biztos! (Emlékezzünk csak vissza a 2016-os eseményekre, mikor a C. zvezdát szabályosan kidobták a Regionális Ligából, mivel olyan játékosokat szerepeltetett, aki nem játszhattak volna nekik, Jelenićet pedig 18 hónapra eltiltották…)