2024. március 19., kedd

Újvidékiek főszerepben

A Fesztivál Kvartet

A Fesztivál Kvartet

Újvidéken a NOMUS fesztiválon nemcsak sok külföldi művész koncertezett, hanem az újvidéki születésű, nemzetközileg elismert fiatal zeneművészek is, akik Brahms műveit adták elő a Zsinagógában: egyik este a vranjei születésű híres Aleksandar Tasić klarinétművésszel, másik este pedig a szabadkai születésű híres zongoraművésznővel, Kinka Ritával.
Biszák József violaművész, a Szlovéniai Rádió és Televízió Zenekarának és az Újvidéki Szerb Nemzeti Színház Operazenekarának zeneművésze, az ausztriai Acies vonósnégyes állandó tagja a Fesztivál Kvartettről elmondta, hogy a NOMUS rendezvényre állt össze, a zenészek eddig nem léptek fel együtt, éppen ezért úgy érzi, új ötletekkel, friss energiával spontánul zenéltek. Különben amondó, hogy a legnehezebb, de egyben a legszebb a szülőváros közönsége előtt fellépni. Robert Lakatoš hegedűművész ezt azzal magyarázza, a szülővárosban az ismerősök, barátok és szakmabeliek előtt állandóan bizonyítani kell.
Irena Josifovska csellista emlékszik azokra az évekre, amikor csak a közönség soraiban ült a NOMUS-on, s most nagyon boldog, hogy az előadóművészek közé került. Jelenleg egyetemi hallgató Németországban, ahol egyszerű polgárok is szívesen járnak komolyzenei koncertre, értékelik és élvezik a jó zenét, Szerbiában viszont, azt tapasztalja, többnyire zenészek, művészek alkotják a közönséget.
Irena a legfiatalabb elődöntős volt a nagy hagyományú nemzetközi Erzsébet Királyné Zenei Versenyen. Nemrég meghívást kapott a Finn Nemzetközi Csellófesztivál keretében októberben megrendezendő Paulo Csellóversenyre. Az elküldött hanganyag alapján ugyanis bekerült a világ minden tájáról jelentkező fiatal csellistából a 26 legjobb közé.
Irena kiegyensúlyozott (szólista)karrier építésén fáradozik. Szeretne állandó tagja lenni vonósnégyesnek, vagy zeneakadémián pedagógusként továbbadni tudását a fiataloknak. A karrier mellett az életében a családot és a közeli barátait tartja a legfontosabbnak.
Robert Lakatoš hegedűművésznek édesapja, István volt a mentora, majd Dejan Mihailović híres pedagógus tanítványa lett. A 2015-ös spanyolországi Pablo Sarasate-verseny győzteseként tovább építette a nemzetközi karriert szólistaként és kamarazenészként Olaszországban, Spanyolországban, Svájcban, Németországban, Ausztriában, Norvégiában… Két évvel ezelőtt lépett fel először a NOMUS-on, a városháza dísztermében. A fesztivál közönségének izgalmas kamarazenei est keretében mutatkozott be Maja Bogdanović csellóművésznővel és Yeol Eum Son dél-koreai zongoraművésznővel. Jelenleg az Újvidéki Művészeti Akadémia Vonós Tanszakának vezetője. A fiatal hegedűművészt a Vajdasági Művelődési Intézet 2017-ben a Kultúra Szikrái díjjal tüntette ki. Szerinte a versenyen való jó szereplés jelenti azt, hogy a szakemberek felfigyelnek a kiváló zenészre. Csak így kaphat később meghívást a világ neves koncerttermeibe.
Robert Lakatoš örömmel vállalta a pedagógusi munkát az Újvidéki Művészeti Akadémián, ahol ő maga is diplomázott, mielőtt Zürichbe és Bécsbe ment tanulni. Fellépései során a zenevilág fontos személyiségeit ismerte meg. Szülővárosában szeretné átadni a fiataloknak a tudását és tapasztalatát, amelyet szülei külföldi iskoláztatásának köszönhetően szerzett.
Varga Oszkár újvidéki hegedű- és violaművész, aki neves külföldi kamarakórusokkal és zenekarokkal lép fel, úgy érzi, zeneművészként és fiatal tanárként hiteles példa lehet a tanítványai számára, hogyan találják meg saját, egyéni útjukat a zeneművészet világában. Magyarul, szerbül és angolul beszél. Jelenleg a doktori szakdolgozatát írja. Témája a Kreutzer-szonáta keletkezése és előadásának története. Varga Oszkár szerint Európa manapság nagyon kicsi. Felébredhetsz Berlinben, ebédelhetsz Zürichben, este pedig muzsikálhatsz Londonban. És ezt a lehetőséget mindenképpen ki kell használni!