2024. április 25., csütörtök

A tudomány és a politika között

A HÉTFA Kutatóintézet és Elemzőközpont tevékenységét mutatta be a VM4K-ban Csite András és Geambaşu Réka
Geambaşu Réka és Csite András a VM4K klubjában

Geambaşu Réka és Csite András a VM4K klubjában

A szabadkai székhelyű Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ csütörtökön este a társadalomtudomány témájában tartott társalgóestet A kutatómunka rejtelmei címmel. A vendégek Csite András közgazdász és szociológus, a HÉTFA egyik alapítója, ügyvezető igazgatója, valamint Geambaşu Réka szociológus és antropológus, a HÉTFA elemzője, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Szociológia és Szociálismunkás-képző Karának egyetemi tanársegéde voltak. Az est folyamán Csite András bemutatta a HÉTFA működését:
– A HÉTFA-t 2009-ben hárman alapítottuk. Alapvetően a szakpolitika-alkotást támogató elemzések, kutatások és értékelések készítésével foglalkozunk. Megpróbálunk a tudomány és a politika között közvetíteni, ami nem egyszerű, ugyanakkor rendkívül izgalmas, mert ha nem is a választópolitikus felelősségével, de beleszólhatunk a közpolitikai folyamatoknak az irányításába. A HÉTFA egy rövidítés, a teljes jelentése: Haza, Észszerűség, Tisztesség, Fogékonyság, Alázat. Amikor megalapítottuk a HÉTFA-t, célul tűztük ki, hogy ezen értékek szerint működjünk. Igyekeztünk olyan szervezetet létrehozni és közösséget formálni, amely ezeket az értékeket tartja szem előtt. Úgy vélem, hogy az első tíz év úgymond még invesztíció volt, és majd a következő tíz évben fog igazán meglátszódni ennek eredménye. Ahogyan növekedett a szervezet, feladatok és megrendelések érkeztek a különféle minisztériumokból, önkormányzatokból és az EU-ból. Jelenleg három egységünk van: fő tevékenységünk a közpolitikai elemzés, emellett létrehoztunk egy város- és területfejlesztő irodát, valamint egy nemzetközi projektirodát. Utóbbi feladata, hogy az európai tudományos, kulturális, elemzési vérkeringésbe irányítsa a HÉTFA-t. Intézetünk két nyelven, magyarul és angolul működik, így igyekszünk mindjobban jelen lenni az európai áramlatokban – tudtuk meg Csite Andrástól.
Geambaşu Réka kolozsvári születésű, és 2010 óta él Budapesten:
– A HÉTFA tevékenységébe fokozatosan kapcsolódtam be, különféle projektek révén, amelyekhez szociológiai tudásra volt szükség. A fiatal vállalkozók és a családi vállalkozások évéhez kötődő projektek koordinálásában is részt vettem. Úgymond ezekben csúcsosodott ki a szerepvállalásom a HÉTFA-nál. Számomra nagyon fontos az is, hogy taníthatok – hallottuk Geambaşu Rékától.
Az est folyamán szó esett egyebek között a pályakezdő fiatalokról, az elvándorlásról, a magyar értelmiségiek céljairól és a kormányzati törekvésekről, valamint a nők helyzetéről a tudományos világban.