2024. március 28., csütörtök

A Koreai-félsziget atommentesítésére tett ígéret megerősíti Trumpot Iránnal szemben

Donald Trump amerikai elnök újratárgyalná az Iránnal 2015-ben megkötött nukleáris megállapodást
Donald Trump (Fotó: Beta/AP)

Donald Trump (Fotó: Beta/AP)

A Panmindzsoni nyilatkozatban a Koreai-félsziget atommentesítésére tett ígéret megerősíti Donald Trump amerikai elnök helyzetét, aki újratárgyalná az Iránnal 2015-ben megkötött nukleáris megállapodást - vélekedett Jiszráel Kac izraeli hírszerzési miniszter.

Kac a Közel-Kelet számára fontos jelzésként értékelte a pénteki Korea-közi találkozón a nukleáris leszerelésről tett nyilatkozatokat. "Remek dolognak tartom, ha az észak-koreaiak kiszállnak az atomüzletből" - mondta. "Ez a mi térségünknek is jót tesz majd" - fűzte hozzá. Kac tudomása szerint Teherán és Phenjan együttműködik a rakétatechnológia fejlesztésében. "Rengeteg bizonyítékunk van erre" - állította, azonban többet nem árult el.

Az izraeli hírszerzési tárca vezetője úgy látja, hogy a fejleményeknek köszönhetően megerősödhet Trump helyzete Iránnal szemben. Az amerikai vezető talán arra is képes lesz, hogy "meggyőzze az Európai Uniót, ne játssza a gyenge láncszem szerepét a koalícióban" - tette hozzá Kac. "Úgy gondolom, hogy most nagyon keménynek kell lennünk Iránnal" - nyomatékosította a miniszterelnöki babérokra törő politikus.

Trump többször bírálta az atomalkut, amelyet az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország kötött Iránnal 2015 nyarán. Ebben az iszlám köztársaság kötelezettséget vállalt atomprogramja korlátok közé szorítására, cserébe a vele szemben alkalmazott, kiterjedt szankciók feloldásáért. Donald Trump amerikai elnök május 12-én dönt arról, hogy felmondja-e az egyezményt, és újabb büntető intézkedéseket léptet-e életbe Iránnal szemben. Trump kételkedik benne, hogy Teherán eleget tesz kötelezettségeinek, holott a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) értékelése szerint Irán betartja a megállapodást. A nemzetközi szerződés többi aláírója ezzel szemben szeretné, ha fennmaradna az Izrael által is gyakran kifogásolt egyezmény.