2024. április 20., szombat

A kutatások és képzések összekapcsolódása

A vajdasági magyar fiatalok szülőföldön maradását szorgalmazza a VM4K

A szabadkai székhelyű Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ elindítja a kutatási tevékenységét, amely során a középiskolásokat és egyetemi hallgatókat szólítja meg, valamint partnerhálózatot alakít ki. Ehhez kapcsolódóan tudományos témájú beszélgetős estet tartott, amelyre a budapesti székhelyű Hétfa Kutatóintézet és Elemzőközpont képviselőit hívta meg.

A kutatás témáját érintő tervekről Ágyas Réka szociológust, a VM4K kutatási és elemzőosztályának a vezetőjét kérdeztük:

– Egész évben tervezzük bemutatni a partnereinket, meghívni őket beszélgetős estekre. Nem csupán ebben merülnek majd ki a kutatással kapcsolatos rendezvényeink, aktuális kutatási témákhoz kötődően folyamatosan szeretnénk konferenciákat, kerekasztal-beszélgetéseket is tartani. A VM4K-ban a kutatásoknak, elemzéseknek és képzéseknek vannak találkozási pontjaik. Tervezzük megszólítani a középiskolásokat, egyebek közt a továbbtanulási motivációjukat illetően. Ez azért fontos, mert szeretnénk, hogy a jövőbeni képzéseink minél inkább piacorientáltak legyenek. Nem lesz könnyű dolgunk, mert sok szempontnak kell megfelelni. A kutatással igyekszünk feltérképezni a középiskolások igényeit, ezáltal is szorgalmazva a szülőföldön maradásukat. Még folynak az egyeztetések arról, hogy konkrétan milyen képzések lesznek, de a kutatások által megpróbálnánk egyfajta irányelvet mutatni. Szeretnénk feltérképezni a munkaerőpiacra vonatkozó igényeket is. Az elmúlt időszakban a gazdaságot, a vállalkozói tevékenységet illetően erőteljes invesztálás történt. A vállalkozóknak sok a tervük, de gondban lehetnek a megvalósítással, mert szakemberhiánnyal küzdhetnek. Ezzel a kérdéssel is tervezünk a kutatás szintjén foglalkozni. A célunk képet kapni arról, hogy mit kíván a piac, mit szeretnének a középiskolások, és segíteni őket abban, hogy itthon, Vajdaságban tudjanak érvényesülni. Szintén még az idén kutatás útján szeretnénk megszólítani az egyetemistákat is, egyrészt a továbbtanulás témájában – ami ismételten összekapcsolódik a képzésekkel, azaz hogy milyen átképzéseket vagy specializációkat tudunk nyújtani –, másrészt a jövőtervükkel kapcsolatban. Ez utóbbi nyilván aktuális kutatási téma, jó lenne megtudni, hogy mekkora mértékben számíthatunk szakemberekre Vajdaságban.

A partnerhálózat kiépítését szintén fontosnak tartják?

– Következő fontos lépésünk a partnerek felkeresése is, a kapcsolódási pontokat meglelése, a közös kutatási projektumokban való részvétel. Szeretnénk bővíteni ezt a kört. Kutatócsoportokat hoznánk létre egy adott téma vagy terület kapcsán, amelybe bevonnánk a fiatal kutatókat, doktorandusz hallgatókat vagy akár középiskolásokat is, akiket érdekel a kutatás, és ezzel foglalkoznának a jövőben. Ez projektalapon működne, meghatározott időre vonatkozóan. Ilyen típusú projektünk még nincs, így ez egy hosszú távú terv. A VM4K-nak a célja, hogy aktívan folytasson a vajdasági magyarokkal kapcsolatos kutatásokat, kiemelt figyelemmel az aktuális témákra, egy csapatot alkotva, mert úgy nagyobb projekteket tudunk véghezvinni. Sok potenciál található a közösségünkben. Sok doktoranduszunk, doktorjelöltünk és kutatónk van, de kevés az oktatási intézmény, ahol elhelyezkedhetnek. Akiknek ez sikerül, foglalkozhatnak kutatással, ezért inkább azokat szólítanánk meg, akiknek erre nincs lehetőségük. Az együttműködéseket kutatási projektek által alakítanánk ki. Az elmúlt időszakban Kárpát-medencei szinten ezek felerősödtek, ami azt jelenti, hogy minden régióban hasonló módszertannal végezzük a meghatározott témájú kutatásokat, és ezek kapcsolódnak a magyarországi támogatásokhoz, amelyek a külhoni régiókba érkeznek. Ebben vesz részt a Hétfa kutatóintézet is, igyekszünk mi is e partneri kapcsolat részeivé válni, szakemberekből álló csoportot biztosítani, akik vajdasági szinten bonyolítják le a projektumokat. Emellett fontosnak tartjuk a vajdasági magyarokkal kapcsolatos stratégiák kivizsgálását, frissítését. Ez is a jövőbeni tevékenységünkhöz tartozik majd. Célunk tehát egyrészt az adatok által tudást szerezni, másrészt ezt prezentálni, publikussá tenni. Május folyamán elkészül a honlapunk, amelyen követhető lesz a tevékenységünk és az eredményeink.