2024. április 25., csütörtök

„Érezni kell lelkileg a közösséghez tartozást”

Zajlik a munka a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési egyesületben

Bármelyik este is téved be az ember a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési egyesület színháztermébe, népzeneszót vagy éppen hangosan próbáló amatőr színészeket hall. Nem volt ez másként kedd este sem, amikor a hétvégi Kabaré előadásra készült az egyesület tagsága. Az elmúlt hetekben folyamatosan zajlottak az események a temerini színházban, megtartották a Középiskolások Népművészeti Vetélkedőjét és a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján is részt vett az egyesület drámacsoportja. Nem lesz megállás a következő hetekben, hónapokban sem. Mi mindennel foglalkoztak eddig? Mik a tervek a közeljövőre? Ezekről kérdeztük Varga Flóriánt, a Szirmai Károly MME elnökét.

Kabaré á lá Temerin

Kabaré á lá Temerin

Itt ülünk a színházteremben, a háttérben szorgosan próbálnak az egyesület tagjai. Mire készültök most?

– Februárban bemutattuk a Kabaré á lá Temerin című előadásunkat, ami Jaroslav Hasek Dekameronjának humoros-szatírikus elbeszéléseit dolgozza fel. Ilyen már 15-20 éve nem volt Temerinben, azt viszont tudjuk, hogy az itteni közönség éhezik a humoros előadásokra. Ez egy zenés, humoros előadás, ami operett részleteket is tartalmaz és amit még különlegesebbé tesz, hogy olyan énekeseket sikerült rábeszélnünk a szereplésre, akik régen jelentős szerepet játszottak Temerin zenei életében, viszont már régen látta őket a közönség. Kiemelném itt Lakatos Klárit, aki nagyon tehetséges és hosszú idő után tért vissza az egyesületünkbe.  Nagy Sándor tett ezért a darabért legtöbbet, az ő személyes kezdeményezésének köszönhető, hogy megvalósult az előadás. A fiatal Tini fesztiválos versenyzők is fellépnek. Sokan nem látták még vagy újból meg szeretnék nézni, ezért úgy döntöttünk, hogy újra bemutatjuk. Ezúttal László Sándor rendező úr is segít, az ő szakmai titkainak és poénjainak köszönhetően tudtunk csiszolni a darabon. A humort várják az emberek, mi pedig próbálunk eleget tenni az igényeknek.

Sok minden más is történt az elmúlt hetekben, hónapokban...

– A farsangi ünnepséget követően minden évben megkezdjük az előkészületeket a KNV-re és a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozójára. Idén úgy alakult, hogy egy fiatal csoport képviselte egyesületünket a színész szemlén, a Játsszunk Trupp drámacsoport. László Sándor rendező foglalkozott velük. Ősszel kezdték meg a munkát, különböző tréningeken és foglalkozásokon keresztül. Olyan fiatalok alkotják ezt a csoportot, akik az egyesület más munkájában, foglalkozásaiban is részt vesznek, de természetesen voltak új tagok is. A Kormányeltörésben című Domonkos István verset dolgozták fel, ami egy nagy vállalkozás volt. Február végén kezdődtek meg az intenzívebb próbák. Ahogy amatőréknél mindig is adódnak gondok. Megtörtént, hogy valaki akkor mondta le a szereplést, amikor már javában zajlottak a próbák, vagy miután már kiküldtük a plakátokat a szemlére. Mivel a darab témája az elvándorlás, a „menni vagy maradni” kérdése és az összes ehhez kapcsolódó probléma, így úgy oldottuk meg, hogy a plakáton kihúztuk azok nevét, akik lemondták, mintha ők is elmentek volna. Végül összeállt a darab és eljutottunk a szemlére is.

Eljutottatok a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozójára. Hogyan alakult a szereplés?

-Három különdíjat nyert a csapat, Gusztony Endre és Petro Ildikó a színészi teljesítményükért érdemeltek ki különdíjat, az egyesület pedig a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházba kapott egy szinházlátogatási jogot. Be fogjuk mutatni még Temerinben a darabot, érdemes lesz megnézni.

A tavasz és a nyár a szemlék időszaka. Mire készül még az egyesület?

Hétvégén zajlott a Szólj síp, szólj! vetélkedő, amin részt vettek az egyesületünk tagjai is és ahonnan néhány díjat is sikerült elhozni. Májusban a Kőketáncra kerül sor, ami az iskolás néptáncosok szemléje. Tudnivaló, hogy a Szirmaiban az egyik legerősebb szakosztály a néptáncé. Az óvodás kortól egészen az ifjúsági és felnőtt korosztályig művelik a néptáncot, Lukács Imre és Lukács Valéria közreműködésével. A felnőttek készülnek a Durindóra és a Gyöngyösbokrétára, a Dalárda is nagyban próbál. A férfikórus tavaly ünnepelte tíz éves fennállását, aminek alkalmából sikerült egy emlékezetes gálaműsort megvalósítani. Azóta is szorgalmasan gyakorolnak, ahogy az asszonykórus is. A citerások is működnek Hévízi István vezetésével, aki a fiatalokkal is foglalkozik. Ez nagyon jó, mert évekig nem tudtunk olyan embert találni, aki foglalkozna a citerásokkal. Szükséges a lélek, a belső energia és a lelkesedés az iránt, hogy átadjuk a tudást a fiataloknak és benne ez megvan. A fiatalok nagyon összetartóak, szorgalmasan próbálnak. Mindig is gond volt, hogy az egyesület nem tud az ifjúságnak népviseletet biztosítani, most ez is javulni fog. Egy pályázatnak köszönhetően újítani fogunk a viseleteinken, a koreográfiánkon. Patyerek Csaba kishegyesi táncos és oktató jár hozzánk , és ő segít a felkészülésben.

A Szirmai Károly MME egyik legnagyobb rendezvénye a népzenei tábor.

– Sok ilyen tábor van mindenfelé, ezért nehéz a szervezés. Nagy Gergőre bíztuk a rendezést, ő foglalkozik vele. Szeretnénk helyszínt változtatni és a Lukijan Musicki Középiskolára gondoltunk, az igazgatótól felhatalmazást is kaptunk rá. Jelenleg úgy áll, hogy július elején tartjuk a tábort.

Milyen kezdeményezések indulnak még az egyesületben?

– Már tavaly szerettünk volna megszervezni egy Tini énekes tábort, akkor nem volt rá elég jelentkező, de idén ezt újra megpróbáljuk. A klasszikus táncot is szeretnénk becsempészni a színházba, van néhány aktivistánk, aki foglalkozik a gyerekekkel. Ők terveznek egy anyák napi műsort, ott láthatja őket a közönség. Mivel Temerinben hagyománya van a tamburazenének, szeretnénk elindítani az oktatását és bevonni a gyerekeket, fiatalokat is. Zenekar is működik,  Berbence a nevük, Nagy Ábel Bence a vezetőjük. Tiszakálmánfalván lesz egy táncház, ahol ők fognak zenélni.

Temerinben nagy hagyománya van a táncháznak is. Várható-e újra táncház Temerinben?

– Igen, napirenden van. Láttuk, hogy van rá igény, főleg a gyermekek körében. Pályázunk a táncház támogatására és ha sikerrel járunk, újra lesz havi szinten táncház Temerinben.

Itt a Vajdaságban folyamatosan jelen lévő probléma az elvándorlás, mennyire hat ez ki a Szirmai Károly MME életére?

– Minden közösségi munkához szükséges a tagság és az elvándorlás ennek a fő gátja. Mindig egy szomorú esemény, amikor jelentkezik egy szülő, hogy visszahozzák a népviseletet és nem járnak tovább, mert elmennek. Ennek ellenére azt tapasztaljuk, hogy sikerül elérni szélesebb körben a gyerekeket és újakat bekapcsolni a munkába, tehát büszkén kijelenthetjük, hogy nem csökken tagságunk létszáma. A fiatal szülők is látják, hogy ez fontos. A felnőtteknél stabil a helyzet, az idősek nehezebben indulnak el már.  Érezniük kell lelkileg, hogy egy közösséghez tartoznak és mi ezt műveljük. Bízunk abban is, hogy további új tagok csatlakoznak hozzánk vagy régi tagok térnek vissza, akár a színész gárdába vagy a táncosokhoz.